Sidor

söndag 13 juli 2014

Hav eller berg?

Ibland ställer jag mej frågan: hav eller berg? Vad gillar jag mest? Och var föredrar jag att bo, om man nu kan välja?
Tja, inte så lätt. Men om jag måste välja så vinner nog berget framför havet. Havet är visserligen underbart att titta på och att bada i. Men det kan också vara skrämmande och jag skulle inte vilja vara beroende av att åka båt för att komma nånstans.  Berget däremot står där, tryggt och stabilt, och där finns hur mycket som helst att utforska. Växter, djur, årstidernas växlingar. Om man nu inte kan få det maximala (som i Volos t ex) där man kan stå högt upp på en bergstopp och titta ut över ett hav i fjärran...

Idag blev det en bergstur och vi gick genom bokskogen till bergsplatån Dordopolis, en klar favorit.
Där satte vi oss och gjorde som vi brukar - vi lyssnade en stund på tystnaden. Det enda som hördes var nån enstaka fågel och en humlas surrande. Och synen vi vilade ögonen på var som ett konstverk i grönt.
Medhavt kaffe smakade bra där vi satt, omgivna av doften av oregano. Och eftersom jag inte plockade sju sorters blommor på midsommar så gjorde jag det nu. Eller tio sorter tror jag faktiskt det blev.


Nä, några storkar såg vi INTE uppe på berget. Däremot när vi åkte genom byn Eginio på väg till Volos förra veckan. Där finns det storkbon på nästan varje elstolpe längs huvudgatan - och jag tror vi såg hundratals storkar! Och nu är det trångbott, minsann - ungarna har redan blivit tonåringar och är otåliga och vill snart lämna boet...

Vad föredrar ni, berg eller hav??

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fint! Jag har både berg och hav, för Kalymnos är en bergknalle utslängd i havet, snarare tre bergskedjor med dalgångar emellan. Men det är långt ifrån så grönt som hos er! De träd som fanns för okänt antal år sen har gått åt -människor, getter, bränder...så det enda gröna är runt husen och på några bergssidor. Det kan jag sakna.
Monica P

Grekland nu sa...

Monica - Just precis, GRÖNSKAN är nog det jag gillar mest och har svårast att leva utan, när jag tänker efter...

Birgitta D. sa...

Jag har också lyckan att se både berg och hav men om jag måste välja så är havet viktigast.

Ingrid sa...

Grekland har den stora fördelen att det finns regioner med både hav och berg, t.ex. västkusten med Ioniska havet och deras fina öar. Och det är väl ingen dålig kombination? Där skulle jag mycket väl kunna tänka mig att bo om jag inte hade haft min lilla familj i Florina. Länet Florina, liknande natur som vid Naousa, har dessutom en del vackra insjöar för att inte tala om insjön Ohrid som visserligen ligger i Makedonien men ändå inte så långt ifrån Florina. En son bor vid Igoumenitsa och min bror i Lomma (vid Malmö) så då upplever jag havet. Det är skönt så och det räcker för mig.

Grekland nu sa...

Birgitta - Härligt att du har tillgång till båda!
Ingrid - Sjöarna i dina trakter är ju jättefina! Och du verkar ju ha tillgång till allt i anslutning till familjen: sjöar, berg, hav. Inte dumt alls!