Sidor

fredag 8 augusti 2014

Tio tusen ton...

Först var det det haglet som nästan tog kål på all frukt - och nu kom det ryska handelsembargot. Nu ligger ca 10.000 ton persikor och ruttnar i stora kylskåp eftersom den största delen skulle gått på export till Ryssland. TIOTUSEN TON, bara i Imathias län, där Naousa ligger. Vilken katastrofal sommar för våra jordbrukargrannar...
Och här hemma ekar det tomt när alla barn nu åkt iväg igen. Men sånt är livet, vi vänjer oss nog snart vid att bara vara två. Tur att resan till Sverige närmar sej med stormsteg, den ser jag verkligen fram emot. Men innan dess ska vi "fira" augusti månads fullmåne på söndag kväll, den tycker alla greker är nåt alldeles extra. Och nu kommer visst månen att se extra stor ut dessutom, eftersom den kommer att vara nära jorden i sin eliptiska bana. Så vi hoppas på en svart och molnfri himmel på söndag kväll (och inte en himmel med lila moln som det var häromkvällen). 

4 kommentarer:

Ingegerd sa...

Det är så ledsamt med det här handelsembargot som får sådana konsekvenser för dem som verkligen behövde få exportera sin frukt och få betalt för den möda de haft. Hoppas att Sverige visar sig från den soliga sidan när ni kommer men nu lär det vara annat väder på gång. Supermånen kan vi nog inte se här på söndag för det ska bli mulet på västkusten men vi kanske får en chans till den 9 september. Trevlig semester

Anita Wag Agrimanaki sa...

Jag måste läsa på vad det innebär med handelsembargot ni pratar om. Det låter i varje fall helt galet att alla frukter som ska gå till spillo och verkligen synd om jordbrukarna som blir drabbade.

Grekland nu sa...

Ingegerd - Det här embargot kommer att slå hårt mot alla möjliga fronter, tyvärr, och än kan vi nog bara ana vad som följer. Och ang vädret så hoppas vi på bra väder - i alla fall så lite regn som möjligt!
Anita - Behöver nog läsa på lite mer jag också, det är så nytt än att man inte riktigt vet vad som kommr att hända. Det här var bara ett lokalt exempel på hur det slår direkt.

Ingrid sa...

Vad jag har hört och läst så kommer det att ta hårt på både Ryssland och alla EU-länder. Naturligtvis för en del s.k. krisländer som t.ex. Grekland tar det ännu hårdare för deras ekonomi. Kommer det här embargot att vara i flera månader blir det säkert en stor kris för alla exportörer och importörer. Ibland glömmer man nog lite i den här krisen att även ryssarna som inte har det så bra ställt kommer att lida av Putins bestämmelse. Ryssarna blir ju "matade" av Putins alla negativa nyheter från EU. Så nu kommer väl det kalla kriget igen. Man kan inte riktigt fatta det att Ukraina organiserade EM i fotboll 2012 och nu härskar det krig, och detta inom Europa.
Men din personliga framtid ser ju bra ut med en resa till hemlandet. Jag åker inte förrän den 25 oktober så då blir det säkert kallt. Gör inget. Kan då passa på att handla lite vinterkläder som jag inte hittar i Florina. Och i Saloniki känner jag inte till så många affärer.
Jag för min del tycker att fullmånen ser alltid likadan ut om vädret är fint. Kanske jag har fel.
Njut nu av uppehållet i Sverige.