Sidor

lördag 9 augusti 2014

Stjärnbilder

Egentligen är det väl fullmåne i morgon söndag, men den är lika fin och rund och gul redan ikväll.  Även innan det blivit riktigt mörkt - och även tillsammans med något så prosaiskt som en skorsten.
Det är också lite kul att kolla på månen och stjärnhimlen med appen Sky View på iPaden. Här syns fullmånen liggande på Stenbockens huvud.
Och här tillsammans med stjärnbilden Skytten.

Just ikväll passerade dessutom den bemannade Internationella Rymdstationen över våra huvuden. Vi såg den  först med blotta ögat, men kollar man med appen så ser man också en massa annat, som t ex att rymdstationen under några sekunder liksom låg på svansen av Lilla lejonet och att Jupiter låg mitt i Krabban omgivna av Merkurius och Venus...
Och här passerar rymdstationen över kung Cepheus. Ni vet väl att rymdstationen (ISS) gör ett varv runt jorden på en och en halv timme! Svindlande snabbt.

I morgon kväll blir månobserverandet mer romantiskt. Då blir det både poesi och musik och månsken...

3 kommentarer:

Lena M sa...

Mycket intressant. Fullmåne i Sverige imorgon kl 20.10 så då bör månen vara full kl 21.10 här i Grekland men just nu ser det ut som den är full. Jag laddade ner appen men fattade ingenting.

Lena M sa...

Jag laddade ner fel app. Hittade den rätta så nu fungerar det bättre. Helt fantastiskt. Måste lära mig mer om rymden.

Grekland nu sa...

Lena - kul att du lyckades! Det,är en roligt"leksak"!