Sidor

tisdag 23 september 2014

Från söder till norr

Lämnade igår ett Kreta med drygt 30 graders värme. I samma ögonblick som bussen styrde in i Naousa började det regna och sen stormade det hela natten. Det är nåt jag inte känner igen med vädret i år! Hur som helst, här vid Rethymnons hamn tog dottern och jag vår sista fika ihop i går morse. Sen blev det en fika i Chanias hamn också tillsammans med goda vänner från Sverige, innan flyget lyfte. Att jag nästan alltid träffar goda vänner från Sverige när jag är på Kreta är som en extra bonus...

Ni kanske undrar hur det går med utgrävningarna i Amfipolis. Jo då, de fortskrider och nu tror man att det även finns en fjärde kammare. Så spänningen stiger!

Och man har nu också grävt fram HELA de fina kvinnostatyerna, de så kallade karyatiderna. De är 2.27 meter höga och så här fina är deras fötter och tår! Det är nästan så man förväntar sej att se rester av nagellack också.

Nu har visst svenska media vaknat också, ett exempel på artikel kan ni läsa här. Men jag blir så trött när det står att Amfipolis ligger "norr om Aten". Jo men visst, Sverige ligger också norr om Aten... Alltså. det är faktiskt 60 mil mellan Aten och Amfipolis, man kan väl anstränga sej så pass att man öppnar en karta och istället skriver "i norra Grekland" eller "tio mil öster om Thessaloniki" eller något liknande. Slarvig journalistik kallar jag sånt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir mer och mer spännande. Ser fram emot kommande inlägg. /Lena

Anonym sa...

Har lite att ta igen hos dej. Har inte haft möjlighet att gå in på några dagar. Intressant med utgrävningarna. Ha det bra!

Anonym sa...

Håller med om att det är slött att inte ange rätt ort, man underskattar folks intresse. Massor av människor besöker faktiskt norra Grekland och inte bara Aten, Kreta och andra öar, men journalisterna har nog inte fattat det. Ännu fler besökare blir det väl framöver.

Tänk att ett så pass litet land som Grekland kan ha så stora skillnader i väder! Hos oss på sydostkanten är det varmt och disigt, eller om det är Afrikadamm, himlen är grå. För varmt för långärmat/långbenat men en tunn tröja kan behövas på sena kvällar.
Monica P

Grekland nu sa...

Lena - Ja, det är verkligen spännande! Jag följer rapporterna från departementet varje dag.
lenaiwales - Jag har ju varit på resa några dagar, så det är väl det nya som du får ta igen!
Monica - Det kan verkligen vara stora skillnader. Den här gången kändes det nästan som att byta Grekland mot Sverige när jag bytte Kreta mot Naousa! Idag var det bara 13 grader på morgonen, så nu behövs det jacka. Men solen skiner från en klarblå himmel.

Ingrid sa...

Men det är ju "varmt" med 13 grader på morgonen! Ha, ha. I Florina hade vi 7 grader. Fortsätter vädret så här så får man nog sätta på värmen ett par timmar. Husen är inte så väldigt varma som de borde vara i den här staden.
Det är väl ingen beskrivning att orten Amfipolis ligger 60 mil norr om Atén. Florina ligger också ca. 60 mil norr om Atén men ingen människa känner till Florina. Det tar bara 1 minut att öppna en karta över Grekland.

Grekland nu sa...

Ingrid - Oj då, sju grader! Här var vi nog nere i 10 som lägst. Det är jobbigt när det blir så plötsliga ombyten, från nästan 30 till 10 på bara en dag. Och inomhus är det lite ruggigt, faktiskt.