Sidor

söndag 12 oktober 2014

Mosaikgolvet i Amfipolis

Idag kom en ny rapport från utgrävningarna i Amfipolis, efter ett par veckors tystnad. Och nu kan man inte annat än att stå här igen i stum beundran över den konst som människor för 2400 år sen var mäktiga.


Det som nu visas är golvet i salen vars ingång vaktas av de två ståtliga karyatiderna. Ett fantastiskt mosaikgolv i storleksordningen 4,5 x 3 meter och . Hela golvet är inte framtaget än, men redan nu är det ett helt otroligt konstverk! (Alla bilder är från Kulturdepartementet)

Själva tog vi oss en tur ut i den vackra höstnaturen igen. Den här gången till sjön Agra med hundratals fåglar. Där satt vi med kaffetermos och kikare och tittade på fågellivet. Nån som vet vad det är för fåglar? Vågar mej inte på en gissning...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Otroliga konstnärer! Tänk vilket tålamodsprövande arbete, som dessutom krävde verklig talang, vem gör om det nuförtiden?
h. Inga-Britt

Magnus Franzen sa...

Sothöna :)
Följer Amfipoli med stort intresse, fantastiskt!
Tillbringar somrarna i byn Gavra, norr om Kilkis, (frun därifrån). Vet du ngt om de statyer som finns på en kulle nära byn Palatiano? Mellan Kilkis och Gavra. Det sägs att de är från Alexanders tid. Var där för ca 10 år sedan, men redan då hade man lagt utgrävningarna på is.. Och så är det än idag. Magnus

Uffe sa...

Fåglarna är Sothöns! Vilket fint golv, det skulle platsa i badrummet!

Anonym sa...

Helt fantastiskt! Följer oxå utgrävningarna i Amfipolis. Det är hallelujastämning för mig varje gång jag läser om detta underverk i grekisk media. Här i Sverige skivs det ingenting, hmm. Har även läst att Ms Clooney är på väg till Aten angående marmorfriserna.

Anonym sa...

Ingen aning ang fåglarna. Men trevigt att följa utgrävningarna!

Ingegerd sa...

Vilka färger på mosaiken. Så fint bevarade. Det är så roligt att få följa det du skriver om utgrävningarna.

Grekland nu sa...

Vet inte vad som händer med mina egna kommentarer och svar ibland, de publiceras visst inte!! I vilket fall som helst är det jätteroligt att vi är många som följer utgrävningarna med stort intresse! Och jag tackar för upplysningen om sothöna, det ska jag komma ihåg till nästa gång.

Grekland nu sa...

Jiotis Valsamidis - din kommentar försvann när jag skulle publicera den, vet inte vad som hände, du får gärna skicka den en gång till!