Sidor

torsdag 23 oktober 2014

Ovärderlig kulturgärning hotas. Rädda Medelhavsinstituten!

Igår presenterade den svenska regeringen sin kulturbudget. Och på tre rader tar man -helt utan förvarning - död på tre fantastiska instistutioners verksamhet som pågått i många  Nämligen de så kallade Medelhavsinstituten: Svenska Instituten i Aten, Rom och Istanbul! Finansieringen upphör gradvis fram till 2017.

"Kulturskandal" kallar Aftonbladets Martin Aagård det för i en artikel och säger att det är den största chocken för svensk kultur och humaniora i dagens budgetförslag. Inte heller Sanna Rayman i Svenska Dagbladets ledarblogg skyr orden. Även hon kallar det för "gårdagens största budgetskandal" och avslutar med "Skam över denna prioritering". Maria Schottenius i DN skriver "Korkat, regeringen" och tycker att "det är en väldigt tråkig start för den nya regeringen. Och för svensk humaiora en smärre skandal."
Svenska Institutet i Aten på Mitseon 9. Foto:Marie Mauzy.
På instituten bedrivs forskning inom arkeologi, humaniora och kultur. Där främjas kontaken mellan Sverige och de tre länderna i kulturens vagga och dit åker svenska arkeologer för att arbeta med utgrävningar. Jag känner inte närmare till instituten i Rom eller Istanbul men jag vet vilken ovärderlig kulturgärning som görs i Aten (deras hemsida) och vilken betydelsefull mötesplats det dessutom är för oss svenskar som bor i landet. Under Ateninstitutet lyder även det fantastiska gästhemmet Svenska huset i Kvalla, som jag nyss skrivit om här på bloggen.

Det här måste vi alla hjälpas åt att protestera emot! På facebook finns redan en sida som heter "Rädda Medelhavsinstituten", en namninsamling har också startarts. Vi måste göra vad vi kan för att få regeringen att inse att det är extra viktigt med statlig finansiering när det handlar om ett område (antikens kultur och samhällsliv) som annars har svårt att överleva.  Medelhavsinstituten måste räddas!

3 kommentarer:

M sa...

Nej!!! Jag förstår att man måste spara men finns det inget annat man kan ta av? Någon onödig myndighet där folk bara sitter och fikar dagarna i ända t ex! De antika språken har redan fått stryka på foten på universiteten runt om i Sverige för humaniora bringar ju sällan ekonomisk vinst. Är det någon mer än jag som vet att nuvarande kungens far har varit med vid arkeologiska utgrävningar på Cypern (tror jag det var)? Sture Linnér har en anekdot om detta i en av sina böcker... Nu skall vi alltså stänga den kulturella dörren ännu mer mot Europa. Det här var verkligen tråkiga nyheter. MVH, M

Monika M Ringborg sa...

Hörde om detta när jag var i Kavalla att den tidigare regeringen tänkte besluta om samma sak, men att krafter lyckades avstyra det.

Nu är den nya inne på samma linje.

Idiotiskt!

Grekland nu sa...

Μ - Usch ja, det är verkligen tråkigt! Men det verkar nu som om ministern dragit öronen åt sej av all kritik, hon säger att frågan inte är bestämd utan ska utredas först bla bla, så kanske den massiva kritiken ändå har haft en viss effekt. Vi får fortsätta kämpa!
Monika - Helt idiotiskt, det tycker jag med! Har man varit på plats och sett vad som utförs på instituten så förstår man deras värde, eller hur.