Sidor

fredag 17 oktober 2014

Bortrövandet av Persefone

En dag var den vackra Persefone ute och plockade blommor på en äng. Då dök Hades, underjordens härskare, upp. Han blev blixtförälskad och beslöt att göra henne till sin hustru. Så han rövade bort henne och tog henne till underjorden.
Men Persefones föräldrar var inga mindre än Zeus och Demeter. Så mamma Demeter vandrade runt jorden och sökte efter sin dotter och i sin tröstlösa sorg vägrade hon att fullgöra sina plikter som fruktbarhets- och skördegudinna. All växtlighet vissnade och människor och djur svalt. Till slut ryckte Zeus in och befallde Hades att släppa Persefone,
Men Hades lurade Persefone att äta ett granatäpple på sin väg upp från underjorden, vilket gjorde att hon blev tvungen att stanna kvar, för har man en gång ätit av de dödas mat så kan man aldrig lämna deras land. Då föreslog Zeus att den mängd kärnor som Persefone ätit av äpplet skulle bestämma det antal månader hon skulle vistas på jorden varje år. Resultatet blev att Persefone fick tillbringa nio månader på jorden och tre i dödsriket.

Så när Persefone går upp till jorden blir det vår och sommar och allting blommat. Men när hon går ner till dödsriket igen blir det kallt och allting vissnar, eftersom Demeter sörjer sin dotter.
Det är sagan om bortrövandet av Persefone som skildras på mosaikgolvet i Amfipolis! Nu är HELA konstverket framtaget och igår släppte kulturdepartementet bilder på den otroligt vackra rödhåriga Persefone, fångad i Hades händer. De bilder jag visade häromdagen är alltså detaljer från samma mosaik. Det är bara för oss att njuta av färger, former, dramatik och uttryck! 

4 kommentarer:

Magnus Franzen sa...

Tack för historielektionen, den glömmer jag inte nu! Otroligt vacker, synd lite på hålet mitt i.

Anonym sa...

Vilken facinerande historia. Borde repitera det där med de grekiska gudarna. Tack för intressant inlägg!

Grekland nu sa...

Magnus - Visst är det en rörande historia! Och en enastående mosaik, tydligen något alldeles extra enligt arkeologerna.
Lenaiwales - Jag behöver också repetera mytologin, tur man kan läsa in sej varje gång man behöver en historia...

Anonym sa...

Vilken fantastisk mosaik!
Birgitta i Umeå