Sidor

tisdag 28 oktober 2014

Vardaglig byteshandel

Sådär ja, nu är vinterns försörjning av kiwi säkrad. Igår stod den här backen med nyplockad kiwi utanför dörren. Vardaglig byteshandel kallar vi detta för. Maken gav extra stödundervisning i matte till en elev för några år sen och som betalning får vi varje år en back med kiwi från familjens odling. En annan gång hjälpte han en elev vars föräldrar hade får och getter, så det året hade vi gott om färsk fårost...

Förresten, visste ni att Grekland ligger på femte plats i världen när det gäller kiwiproduktion? Det visste inte jag förrän alldeles nyligen. Mycket av den går på export, men jag vet inte om jag nånsin sett grekisk kiwi i Sverige?

Annars firar Grekland en av sina nationaldagar idag. Den här gången minns man Greklands motstånd - och kraftfulla NEJ (OXI) - mot Mussolini och hans fascister som 1940 ville passera gränsen. Så idag ska skolbarn och militärer gå i parad genom stan. Tyvärr hållar man fortfarande fast vid detta, enligt mej otidsenliga sätt att minnas viktiga dagar i historien. I storstäderna måste kravallpolis spärra av halva stan för att skydda dem som paraderar...nej, nu är det dags för ett annat sätt att fira nationaldagarna på. Tycker jag...


5 kommentarer:

Monika M Ringborg sa...

Jag var i Athen 04 på Ochi-dagen (sista dagarna innan jag åkte hem efter en längre vistelse där) och jag tyckte det var fantastiskt. Det fanns inte en enda bil :-).

Men, jag kan förstå att det blir jobbigt för er som bor där jämt.

Grekiska vindruvor finns ibland - har precis ätit upp de sista. En affär har yoghurt med honung i Stockholms söderförorter. För övrigt är det tomt i hyllorna med varor från Grekland. Man får helt enkel blunda och låtsas att man är där och äter något gott därifrån. ;-)

Grekland nu sa...

Monika - Visst kan nationaldagsfirandet även vara en folkfest! Här hos oss är alla ute och tittar på sina barn och sen går man och fikar. Men de senaste åren har det hänt flera episoder som varit riktade mot politikerna på "gräddhyllan" och det har gjort att man spärrat av hela paraden i Aten och Thessaloniki så att inte ens föräldrarna har kunnat titta på sina barn som paraderar. Då kan man ju undra för vem paraden sker? Grekiska vindruvor, där ser man, säkert goda, men det är synd att inte fler produkter hamnar i Sverige!

Anonym sa...

Här i Finland brukar ibland finnas grekisk kivifrukt, bland annat. Faktum är att vi importerar ganska många olika varor från Grekland, vilket naturligtvis gläder en greklandsvän.
h. Inga-Britt

Anonym sa...

Hej Ingabritt! Stämmer det att det inte finns mer i graven? jag läser i en grekisk nyhetsblogg att det var hela tutti, inga fler rum eller fynd (mer än sfnixernas vingar). Har jag fattat rätt, min grekiska är inte den bästa. Hälsningar från Stockholm!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Kul att ni i Finland får smaka lite grekiska produkter i alla fall!
Anonym - Jag har svarat på din fråga i ett nytt inlägg!