Sidor

onsdag 29 oktober 2014

Ny rapport från Amfipolis

Jag fick en fråga om utgrävningarna i Amfipolis igår från en bloggläsare, så jag fortsätter att rapportera därifrån. Frågan var om det inte finns mer i graven än det man hittills fått fram?

Enligt gårdagens rapport från utgrävningarna har man nu konstaterat att det inte, som man i början trodde, finns någon dörr som går till en fjärde kammare. Tredje kammaren är troligen den sista. Där finns fortfarande ett lager sand som man inte har grävt bort, men det står helt klart att graven är plundrad och det verkar som om man inte förväntar sej några nya större fynd där.

Det man hittat de senaste dagarna i tredje kammaren är delar av sfinxernas vingar. Teckningen visar hur de kan ha sett ut.

Besvikelse? Ja, den som hade väntat sej att hitta resterna av Alexander den store i graven är kanske besviken. Och självklart hade det varit fantastiskt att hitta en oplundrad grav där man med säkerhet kunnat säga vem som begravts, men det är mycket sällsynt. Och arkeologerna har inte sagt sista ordet än, så vi ska inte ropa hej. Själv tycker jag dock att graven ändå är helt fantastisk, med sfinxer och ståtliga karyatider och jag väntar med spänning på att få besöka den.

Kulturministeriet har dessutom släppt en video som visar arbetet med att gräva fram den fina mosaiken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack! Klart att man vill veta vem som har varit begravd där.

Anonym sa...

Ibland kanske vi inte ska veta allt. I sinom tid kommer kanske svaren. Intressant om nationaldagen nedan och trevlig berättelse om kiwin. Ha det bra!

Grekland nu sa...

Anonym - Självklart skulle vi alla vilja veta, det vore en riktig bonus!
Lenaiwales - Jag tror också att vi kommer att få veta mer i sinom tid, arkeologerna är inte färdiga än. Sånt här kräver tid och tålamod!

Anonym sa...

...och idag ryktas om att man kanske hittar något på en undre nivå...en Thriller, Amfipolis...
Monica P

Grekland nu sa...

Monica- ja, det är verkligen en thriller, man undrar vad som döljer sej under golvet...