söndag 1 februari 2009
Antikens laptop
Det känns som om jag fortfarande inte har stängt munnen riktigt sen igårkväll... Var ju på föreläsning om den så kallade Antikythira-mekanismen och jag tror vi var många som satt där och bara gapade av förundran.
Förundran över vad människor som levde under antiken kunde göra. De kunde inte bara tänka stort, de kunde också tillverka fantastiskt komplicerade saker!
För att ta det från början, så hittade några fiskare för ca 100 år sen en skatt från ett fartyg som sjunkit utanför ön Antikythira, strax söder om Peloponessos. Man hittade statyer och en massa annat. Och när arkeologer så småningom började kolla lite närmare på fynden, så visade det sej att båten måste ha sjunkit nån gång kring år 80 f.Kr. Alltså var det rejält gamla grejer fiskarna hade fått i sina nät.
Bland statyer och annat så hittade man också en märklig platta av brons med bokstäver på. Under årens lopp har forskare tolkat den här grejen på lite olika sätt, men man förstod att den hade nånting med astronomiska fenomen att göra och att den bestått av ett antal kugghjul som gick i varandra på ett sinnrikt sätt.
Under de senaste två-tre åren så har en grupp forskare från flera olika länder, med Thessalonikis universitet som centrum, samarbetat och kommit fram med en mängd nya och häpnadsväckande förklaringar - och detta med hjälp av ny teknik. En enorm datortomograf, som väger 8 ton, har transporterats från Storbritannien för att liksom fotografera mekanismen på djupet. Man var alltså så rädd om den här lilla stenplattan, att man inte vågade skicka den till Storbritannien, utan man släpade hit den stora datortomografen istället! Om inte Budda kommer till berget, får berget komma till Budda, eller hur...
Det man nu kommit fram till (forskningen pågår fortfarande) är att det här måste ha varit nåt motsvarande en laptop från antiken! Och inte bara det, utan också en tidig GPS! Den var alltså ett sorts räknehjälpmedel där man kunde beskriva de då kända himlakropparnas rörelse. Man kunde få reda på när nästa sol-eller månförmörkelse skulle ske eller var planeterna skulle befinna sej vid en viss tidpunkt. Dessutom visar ett av kugghjulen fyraårsintervaller som har att göra med de antika olympiaderna. Och när det gäller GPS-funktionen, så har man kommit fram till att den också hjälpte sjömännen att navigera.
Tack vare datortomografen har man nu kunnat läsa mer än 2100 bokstäver som fanns inristade på plattan. Där står instruktioner till hur mekanismen fungerar, där står om astronomiska fenomen men också vissa geografiska fakta. Namnet SPANIEN finns där till exempel - och det är den tidigaste hänvisning till Spanien med det namnet som man hittat någonsin. Då ska man veta att mekanismen troligen tillverkades år 150 f Kr.
Visst är det fantastiskt?! Det som forskarna nu kommit fram till med hjälp av ny teknik visar att de antika grekerna hade kunskaper som man inte vetat hittills att de hade. Säkert måste det ha funnits fler såna mekanismer i omlopp under antiken, men hittills har man inte hittat nån mer lik denna.
Det var packat med folk igår på föreläsningen när en universitetslärare från Thessaloniki berättade om mekanismen och visade hur han gjort en animerad version av hur mekanismen fungerar med datorns hjälp. En del fick till och med sitta på en trappa. När han haft sin föreläsning så blev han bombarderad med frågor i över en timme. Maken ledde och dirigerade det hela som vanligt (det är ju han som ordnar föreläsningsserien och kallar olika talare).
Det här blev visst långt, men jag bara kände att jag måste dela med mej av det jag fick höra och skriva ner det medan det är färskt...
Andra bloggar om: Antikythira-mekanismen, astronomi, arkeologi
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Tänk vad de kunde redan på den tiden! Och vi tror ständigt att vi uppfinner saker. Tack för att du delade med dig av det här! Jätteintressant!
Fantastiskt intressant!
Ja det är helt fascinerande vad de gamla grekerna kunde. Jag förstår att det var intressant. Men jag är minst lika imponerad av dig som förstår vad som sägs. Det måste väl vara mycket fackspråk och ovanliga ord som man kanske inte hör eller använder varje dag. Jag är imponerad.
Marianne - ja, vi kanske inte ska gå omkring och tro att vi är först och bäst på allting, det är väl en lärdom man kan dra.
SweFlo - Håller med dej, superintressant tycker jag också! Välkommen hit förresten, kul med nya "kommentatorer".
Ingegerd - tack snälla. Men jag tyckte inte det var så svårt för jag hade läst en del om det innan och var lite förberedd, dessutom är de flesta som föreläser pedagogiska och tydliga. Men det är klart, för tio år sen hade jag nog fattat noll, så kunskapen i språket ökar förstås hela tiden.
De gamla grekerna var säkert lika dumma eller intelligenta som nutidens människor - bara det att de inte hade tillgång till alla moderna hjälpmedel som vi har. Men visst är det spännande när man upptäcker nya saker om dem!
Jag förstår dig helt och hållet. När man är precis sprickfärdig av någonting fantastiskt man upplevt måste man helt enkelt dela med sig...
Inte gjorde det nå´t att det blev långt... jätteintressant att läsa
Musikanta - ja det är ju just det som är så fascinerade, att människorna på den tiden kunde göra såna fantastiska saker UTAN alla moderna hjälpmedel.
Marlene - roligt att du tyckte det var intressant!
Skicka en kommentar