Sidor

onsdag 24 mars 2010

Grekiska gudar á la Hollywood

Ta en del Harry Potter och en del Batman. Blanda väl och krydda med grekisk mytologi. Där har ni filmen "Percy Jackson and the Olympians. The lightning thief".

Var alltså på bio igår här i Naousa och såg Hollywoods nya ungdomsfilm om de grekiska gudarna. Vet inte om den haft premiär än i Sverige (verkar faktiskt som om många filmer kommer tidigare till Grekland!), men hit kom den i februari.

Här möter vi gudabröderna Zeus, Poseidon och Hades, men också Medusa, Ydra, Afrodite, Athena (spelad för övrigt av Melina Kanakaredes som har sina rötter i Naousa, hon ses på kaféerna här nästan varje sommar) och många fler figurer. Men huvudperson är Percy, en dyslektisk tonåring som inte har den blekaste aning om att han är halgud, dvs son till Poseidon och en vanlig mänsklig mamma.

I vilket fall som helst så börjar gudarna jaga honom för de tror att han stulit Zeus blixt (eller åskvigg kanske det heter) och det blir en jakt som bland annat går via Nashville, Las Vegas och Hollywood...Och gudarnas boning Olympen, vet ni var den ligger? I Empire State Building...Haha, jodå, det här är en ÄKTA amerikansk tolkning av grekisk mytologi.

Men faktum är att den är ganska rolig - ibland ofrivilligt kanske men den har också en rätt skön humor. Kan nog bli poppis bland barn och ungdomar i alla fall. Filmen bygger på en bok av Rick Riordan som skrivit hela fem böcker om Percy Jackson. Bokserien ligger visst överst på bästsäljarlisten i USA när det gäller ungdomsböcker.

Nu ska jag gå till frissan och "måla håret" som man säger här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Eva sa...

Ska se den snart, verkar underhållande!

Anonym sa...

Hade faktiskt inte hört talas om den ens... Så Tack för att du bloggar ,)
Det här blir nog en given familjekvällsfilm. Älskare av Potter, och grekisk mytologi som vi alla är.

Tina sa...

Spännande. Det verkar perfekt för barnen. Eller, är den läskig? (mina är ju 5,5, 7 och 9,5 år)

Grekland nu sa...

Eva - gör det, den har vissa poänger i alla fall
Marlene - Den var ny för mej också, hade inte hört nåt om den, men såg sen att den visst hade premiär i Sverige samma dag som jag skrev mitt inlägg. Tala om tajming...
Tina - Nja, LITE läskig är den kanske för det dyker upp en del monster då och då. Sen blir det lite fäktande och slagsmål, men det är väl dagens barn tyvärr vana vid. Kolla vilken åldersgräns den här på bio i Sverige så får du se hur den bedöms!