Sidor

söndag 4 april 2010

En riktigt grekisk påskdag

Kristus är uppstånden! Så säger vi till varann idag i hela Grekland och pussar på kind. Och för att fira detta faktum ordentligt så slog alla kyrkklockor för fullt i går natt kl 12 och fyrverkerier sköts upp. Vi och hundratals andra personer i och utanför kyrkorna tände det heliga ljuset och knackade ägg med varann. Sen gick vi hem och bröt fastan genom att äta "mageritsa", dvs soppa med diverse inälvor, dill och färsk lök.

Fast jag vägrar äta inälvor så min soppa hade jag gjort på fläskkött istället och den blev helt utmärkt god.

Och idag var det påskalammets tur! Vi var bjudna hem till dotterns svärföräldrar som bor i ett hur strax utanför Naousa, vid foten av berget. Vädret var alldeles lagom skönt, trots en del hotfulla moln, så vi kunde sitta i trädgården hela tiden.

Ett stort lamm och en "kokoretsi" (inälvsrulad eller vad man ska kalla det, äter jag INTE...) snurrade i maklig takt i grillen sen tidigt på morgonen.

Koukouretsin blev först färdig och den är en delikatess tycker många.

Sen var det dags för lammet som var så mört att det nästan föll i bitar.

Men det krävs minst två personer för att handskas med det. Huvudet gick till morfar, åldermannen i sällskapet.

Smaklig måltid! Alla lät sej väl smaka. Och som vanligt åt alla för mycket. Även jag. Men när de här påskdagarna är över så övergår jag mer än gärna igen till min nya nyttiga diet med grönsaker och fisk, det mår jag helt klart bättre av.

Och fruktträden stod i full blom - och allergierna frodades. Vi var många som nös och hade oss.

De här fåren som passerade huset var lyckligen ovetandes om vad vi nyligen stoppat i oss...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Laura sa...

Jätteintressant att läsa om det grekiska påskfirandet, och hur mycket det skiljer från det svenska och finska påskfirandet! Åh, vad härligt det ser ut med träden som står i blom, men jag som själv har svår pollenallergi vet att det ibland kan vara finare på bild än på riktigt.. :P Eller man kan i alla fall njuta mer av blommande träd på BILD! :P

Kokorec (uttalas kåkåretsch och är antagligen samma som ni åt) har jag smakat på en gång utan att veta vad det var, och då tyckte jag att det var gott, om än lite väl starkt kryddat!

Kramar till våriga Grekland!

Grekland nu sa...

Laura - ja, det är verkligen skillnad på olika länders påskfirande. Själv gillar jag svensk jul men grekisk påsk! Kokorec, jaha, där ser man, ännu ett gemensamt ord för greker och turkar. Det är många som är tokiga i det, men själv avstår jag helst från inälvor som sagt. Ha det bra och hoppas ni snart kan njuta av våren!

Mini sa...

Åh, vilka fina bilder! Härligt med långbord utomhus! Nej, inga inälvor för mig heller...det går bara inte.
Har smakat på den där inälvsrullen en gång utan att veta vad det var...nej, tack! Men helgrillat lamm äter jag gärna.

Marlene sa...

Härligt ser det ut, vi fick nöja oss med en "skånk" tillagad i köket. Vädret slog om till snålblåst och duggregn. Kokoretzi är något jag älskat sedan jag första gången åt det -82 men inte hade en aning om vad det innehöll.
Fascinerande det där med "släktingarna" till lammet som kan stå oberörda, dom stod helt oberörda bredvid då vi slaktade ett lamm en gång.
Eftersom jag inte hann önska dej Glad påsk innan är det med glädje jag ser att den ändå varit förnöjsam. Påsk-kram iaf

Eva sa...

Fick också lamm igår, men ugnsstekt då. Och så blev det äggspelet så klart. Och Kristus är uppstånden. Gillar påsken på grekiskt vis!

Grekland nu sa...

Mini -haha, kanske det går bra om man inte vet vad man äter...Hoppas ni hade en bra påskdag med gott lamm, ni också!
Marlene - jag gör också lamm i ugnen ibland, det är gott med vitlök och potatis. Ja, det där vädret kan man inte lita på! Min son som var i Stockholm i påsk höll på att smälla av när det snöade på annandagen...Kram!
Eva - hoppas du får uppleva påsken på plats i Grekland nån gång också!