Sidor

tisdag 13 april 2010

En rundtur - igen

Det är så bra när det kommer nån på besök för då får man chansen att åka rundturer uppe i bergen. Så idag, när bloggvännen I. från Sverige kom på ännu ett besök till Naousa, så tog vi en heldagstur i dimman.

Jovars, bättre väder har man ju sett. Tolv grader, duggregn, dis och dimma. Mer höst än vår om man så säger. Men vadå, vi är väl härdade svenskar, inget sjåp här inte.

Så vi tog oss först på slingrande vägar upp till byn Xirolivado, på ca 1100 meters höjd. Ungefär halvvägs såg det ut så här. Det var sista chansen att fota, för sen blev det vitt som i ett mjölkpaket.

Tillbaka nere på jorden igen stannade vi förstås till vid den stora dammen utanför Veria. Floden Aliakmonas rinner här och man har gjort en enorm dammanläggning med promenadvägar runt den konstgjorda sjön.

Nu var vi kaffesugna, så på väg upp mot klostret Prodromos stannade vi till för att dricka medhavt kaffe. Och då kom det några kaffesugna getter också och omringade oss...

Men till sist kunde vi sätta oss i den lilla rastplatsen under tak. Kaffet var gott och utsikten fantastisk, så vad gjorde lite regn och blöta.

Inne på klostergården mötte vi herr påfågel (fast en annan än den som bor i mitt kvarter) som spände sej till tusen för att imponera på fru påfågel.

De första munkarna började bo här redan på 400 - 500-talet efter Kristus, så klostret har en lång och dramatisk historia.

Jag har varit på det här klostret många gången, bara för att få njuta av utsikten över floden Aliakmonas. Påminner lite om en fjord i Norge kanske.

Sen bar det av till mitt grekiska favoritmuseum, kungagravarna i Vergina. Ett helt fantastiskt museum som tyvärr inte får den reklam det är värt. Under kullen ligger alltså tre stora gravkamrar där arkeologen Andronikos 1978 hittade de mest otroliga guldskrin och kransar, troligen tillhörande kung Filip II, alltså pappa till Alexander den store.

Efter lite fler dimmiga och slingriga vägar så landade vi till sist i Veria där vi åt gott på en taverna i gamla stan. Sist men inte minst så kollade vi förstås på platsen där aposteln Paulus stod och predikade när han var i Veria. Men inte bara Paulus har satt spår i stan, även muslimerna satte religiösa avtryck under tiden de styrde området.

Den här mosaiken visar hur Paulus står och predikar i Veria.

Det var dagens rundtur, det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Unknown sa...

Du verkar bo på ett mycket intressant ställe! Dessutom är du väldigt bra på att berätta om allt som händer..jag har lärt mig jättemycket nytt om Grekland via din blogg, hade aldrig tänkt på att det t.ex. finns bergstrakter där!

Tina sa...

Åh, det är verkligen så himla fint där!!!

Taina sa...

Vad fint! Tur att du får besök ibland så att du kan bege dig ut till dessa intressanta platser. Det verkar krylla av dem. Kan man gå in i klostren också?
Jag är ju en sådan nyfiken person och har alltid fascinerats av munkar och hur de lever sitt liv...

Grekland nu sa...

Ingeborg - Jomen visst är det ett jätteintressant ställe -och en av mina avsikter med den här bloggen är faktiskt att berätta lite om det. För tyvärr skrivs det alldeles för lite om fastlandet i Grekland och du är inte den förste som inte visste att det är så bergigt, det är många som inte hade en aaaning.
Tina - jaa, det är det! Och jag kan tänka mej att du kanske varit här också...
Taina - Både maken och jag gillar att åka runt sådär, men när det kommer nån så blir det ju verkligen av. Och visst kan man gå in iklostren! Bilderna på påfågeln, det gamla huset och vyn över "fjorden" är tagna inifrån. Just här finns det bara två munkar, men vi såg inte till dem alls den här gången. Annars har jag pratat en del med en av dem vid tidigare besök för jag tycker också det är rätt faschinerande att höra hur de lever.

Peloponnesos net sa...

Håller med dig att skrivs alldeles för lite om fastlandet.
Det är verkligen intressant att läsa din blogg du berättar så bra om allting.