Sidor

onsdag 7 april 2010

En rundtur

Igår hade jag trevligt besök av I. från göteborgstrakten (och som jag lärt känna tack vare bloggen!). Eftersom hon varit här tidigare så hoppade vi över de vanliga sevärdheterna och tog en by-och bergstur på diverse småvägar istället.

Först åkte vi så högt upp vi kunde, alltså upp till skidorten 3-5 Pigadia för att kolla snöläget. Tja, inte var det mycket snö att skryta med längre. Anläggningen stängde för säsongen för ett par veckor sen och sen dess har snön sjunkit undan rejält. Men högst upp var det fortfarande vitt!


Inga träd var utslagna här uppe men det lyste fint av bergsvivor och krokus i de blöta löven.

Sen tog vi en tur till byarna Rodochori och Giannakochori. I den sistnämnda byn finns flera vingårdar och just nu ser vinrankorna bara ut som torra och förkrympta grenar. Men om bara 4-5 månader så kommer här att digna av druvklasar...

Efter en spontan kopp kaffe i byn hos en annan göteborgare (jodå, det finns svenskar lite här och där), så kunde vi inte låta bli att besöka byns nya stolthet - biblioteket.

Giannakochori har inte mer än ca 400 invånare men i höstas kunde man inviga ett fint bibliotek - tack vare eldsjälen Elias Tsechos. Dansare, skådespelare och poet som bott många år i Aten, men som nu återvänt till barndomsbyn. Med hjälp av mycket arbete och många donationer så har biblioteket nu 7 000 böcker plus tidskrifter och dvd. Nu återstår att lära folk att använda biblioteket också, men så sakteliga ska det nog gå. Hittills har man i allafall haft nästan 1000 besök (alla besökare får skriva sitt namn i en bok). Bra jobbat!

Nu ska jag gå på stan med min dotter innan hon återvänder till sin ö i morgon...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

eija sa...

Härligt att se en grekisk βιβλιοθήκη, jag älskar bibliotek, men har inte besökt ett enda i Grekland. En fin man den här som har känt saken så viktig!
Bort med snöet och snabbt, jag har fått verkligen tillräckligt av den sorten :) och väntar nu på sol och värme!!

Musikanta sa...

Roligt att få besök av en bloggvän! Ni måste ju ha haft mycket att diskutera...

Njuter av dina vackra bilder på de små blommorna som sticker upp mellan löven. Härligt att få uppleva våren varje år. De första tussilagona har börjat visa sig här uppe i den kalla Nord. Och vi har faktiskt haft plusgrader på morgonen några dagar i följd nu.

Underbart att få gå och shoppa med dottern. Du får passa på att rå om henne nu innan hon far iväg till sin ö.
Kramar!!!

Grekland nu sa...

eija - jag älskar också bibliotek och därför är jag glad varje gång jag ser ett nytt modernt bibliotek i Grekland, de börjar växa upp både här och där. Men det är inte ofta de finns i så små byar minsann! Jag kan förstå att ni vill ha sol och värme nu - hoppas den är på väg!
Musikanta - jodå vi hade mycket att prata om, och hon tycker det är roligt att se platser som hon tidigare bara sett på bild på bloggen. Ang blommorna så är nog våren ungefär lika långt kommen uppe på berget på 1500 meters höjd som i Sverige. Inga blommande träd men små tappra vårblommor. Och det är väldigt mysigt att få ha dottern hemma ibland, nu kanske det inte blir förrän i sommar nästa gång...

Marianne sa...

Så våren är på frammarsch hos dig också, härligt. Kul med bloggbesök, och att ni är lite svenskar utspridda i byarna.

Laura sa...

Vad kul med svenskbesök!

Hur vanligt förekommande är bibliotek i Grekland förresten - och hur flitigt används de av invånarna? Har de mest facklitteratur eller köps också de senaste bestsellersen in?

I Turkiet så har jag nog inte sett många bibliotek. De finns väl, men det är inte många som känner till dem. På universiteten finn självklart bibliotek, men där har de nästan bara facklitteratur. :S

För någon dag sedan så tittade på ett gammalt avsnitt av Lonely Planets reseguider på TV, och då hade de Grekland som resmål. Måste säga att jag blev jättesugen på att besöka Grekland och få resa runt där med väskan på ryggen, eller alternativt med egen bil (om vi bortser från att jag varken har bil eller körkort), det är en av mina drömmar som jag hoppas på att få genomföra någon vacker dag! Turkiet och Grekland är nog de länder i världen som jag brinner mest av lust att få upptäcka, de är så natursköna, fyllda med historiska platser och så lika men ändå olika!

Våriga hälsningar från Finland!