Sidor

måndag 26 april 2010

Kalimera!


Καλημέρα! Godmorgon!
Så hälsar Grekland alla turister i sommar. Årets officiella turistkampanj är klar och nu ljuder hälsningen Kalimera från affischer och reklamsnuttar.

Och det är en hälsning från ett land i svår ekonomisk kris. För årets kampanj har inte kostat staten ett öre extra. Istället tog man redan befintliga bilder, skapade om dem lite och vips så hade man en "ny" kampanj.

Och varför inte? Varför satsa en massa pengar på att göra reklam för något som är i stort sett oföränderligt? Bilderna på grekiska hav, stränder, tavernor, fårost och solnedgångar är ju desamma. År från år. För det ser ju ut så här i Grekland - också. Inte enbart, det ska gudarna veta, men det är inga falska bilder. Det enda nya man kan skymta i årets bilder kommer från det nya Akropolismuseet som öppnades förra året.

Så jag tycker den här kampanjen är helt ok. Inte tror jag att en tjusigare och nyare utformning skulle locka fler turister till Grekland. Eller? Vad tycker ni?


Ni ser några av affischerna här och nedan kan ni även se reklamsnutten från youtube. Kalimera - och välkomna till Grekland!

12 kommentarer:

Tina sa...

Grekland är så vackert, så vackert. *sa hon och vinkade farväl till årets semester...*

Fritt ur hjärtat sa...

Jag undrar vad som skulle hjälpa i år. Ingen som inte bokat innan vågar sig väl till Grekland? Kris, strejker och ekonomisk katastrof fyller nyheterna.
Har man redan en bokad resa är det väl en sak, men törs andra??
Hur mycket dyrare har allt blivit egentligen??

Grekland nu sa...

Tina - men usch vad jag tycker synd om dej och sonen...Hoppas det kan ordna sej på nåt sätt! Annars kan jag lova att Grekland ligger kvar även nästa sommar.
Simone - Visserligen vet man aldrig när nästa strejk bryter ut i det här landet, men prisnivån tror jag inte kommer att vara högre i år än tidigare. Tvärtom har faktiskt vissa kaféer t ex börjat sänka sina priser för att locka folk. Så visst vågar man!

Musikanta sa...

Kul att få lära sig ett grekiskt ord. Lätt att komma ihåg också. Jag håller med dig - det som finns på affischerna är ju det som lockar människor främst av allt.

Vår bröllopsresa gick till Grekland nästan enbart beroende på att vi båda var intresserad av antiken. Vi tog inte ens med oss badkläder (vilket vi ångrade) trots att det var i slutet av juli.
Kramar/M

Marianne sa...

Jag håller med, jag tycker nog att det är mer lockande eftersom de har använt befintliga bilder och därmed sparat lite pengar.

Klas åker till Grekland om några veckor igen : ) Faktum är att han förra året ordnade MER jobb till företaget där, så de blev tvungna att anställa folk i stället för att sparka folk som alla andra gjorde mitt i finanskrisen. Det tyckte jag kändes trevligt.

Grekland nu sa...

Musikanta - oj oj, ni måste nog vara de enda som åkt till Grekland under juli UTAN BADKLÄDER! Hoppas ni i alla fall fick se er mätta på antika platser.
Marianne - det känns i alla fall bra att man inte betalt för en onödigt dyr kampanj. Inte dåligt att det gick att få till fler jobb här! Bra jobbat av maken! Mer sånt...

eija sa...

VISST ska vi fara till Grekland :). Jag vet redan många som är just nu där och ännu flera (t.ex. mig själv) som ska fara i maj eller i juni.

Om det är mycket dyrare,ska jag äta mindre och försöker att gå till fots mera (det är inte alls så lätt när man har svåra problem med höfterna), men Grekland är MÅSTE!!! Om det blir strejker, måste man bara lida lite, hoppas dock att inte FÖR mycket!
Alltså KALIMERA ELLADA efter en månad!
PS. Tack igen för ditt tidigare inlägg om MAKT!

Grekland nu sa...

eija - Jag tror inte du behöver vara orolig, en tillfällig besökare kommer inte att märka av krisen (om man inte råkar hamna mitt i en strejk förstås). Och dyrare tror jag heller inte att det blir, istället vet jag att priser sänks för att behålla de kunder man kan. Vart ska du åka?

Laura sa...

Finfina bilder - jag blev i alla fall ännu mer sugen på att resa till Grekland! Ahmet är inte lika pigg på att resa till Grekland - visst skulle han tycka att det var kul också, men han vill hellre resa lite längre bort i så fall, eftersom "Grekland är så likt Turkiet"! Lite som att resa från Sverige till Finland eller tvärtom, det är ju inte heller lika exotiskt. :)

Kram!

Grekland nu sa...

Laura - Kan delvis förstå att Ahmed tycker att Grekland är för nära och för lika - men EN liten resa kanske han kan gå med på? Jag har visserlige inte varit i Turkiet men jag tror nog att båda länderna har egna saker som är spännande att se. Så ge inte upp...

Laura sa...

Jo, såklart Ahmet skulle vilja resa till Grekland OCKSÅ, men det är inte hans allra första val. :) Har vi bara råd att åka på en semester så vill han hellre åka lite längre bort, vilket jag förstår. :) Jag åker ju också hellre på semester längre bort än till Sverige, för även om Sverige och resten av Norden är charmigt så är det inte lika exotiskt. :P En liten dagstripp till Grekland är förstås inte utesluten, men någon längre semester dit blir det nog inte i år. :) Inte någonstans längre bort heller för den delen (om vi inte vinner på lotto eller turkiska iddaa - stryktipset), men vi ska i alla fall försöka komma iväg på en liten semester till den egeiska kusten. :) Varken han eller jag har varit dit förut. :)

Jag tror att jag har frågat det här förut, men minns inte längre.. Har du varit i Turkiet någon gång?

Petra H sa...

Vilka fina bilder och trevlig kampanj. Jag såg en grekisk film förra veckan "A touch of spice" om grekerna som bodde i Istanbul. Jätteintressant film om ett ämne som jag inte alls kände till.
Jag ska inte åka till Grekland i år men dock Cypern för att gå på svensk-cypriotiskt bröllop. Det ska bli så kul!