Sidor

fredag 23 april 2010

Makten över min dag

Fredag igen (börjar än en gång tro att någon trixat med almanackan och lagt in två fredagar varje vecka). Och på fredagar bloggar vi om olika teman, den här gången vill Taina att vi skriver om MAKT.

????? Ungefär så ser det ut i min skalle. En massa frågetecken som virvlar runt. Det känns som om jag inte har något förhållande alls till det ordet. Har aldrig känt mej lockad av att ha makt över andra (ok då, förutom här hemma då...). Har aldrig sökt någon tjänst där det ingår ett chefsskap. Tvärtom så skrämmer det mej. Minns en kort period för mycket länge sen när jag, faktiskt mot min vilja, fick vikariera på en tjänst där jag hade åtminstone viss makt över tidningen och dess medarbetare. Höll på att få magsår på kuppen, kunde inte sova, mådde pest...

Nä, det där med makt är absolut inget jag strävar efter. Kanske är jag arbetsgivarens dröm: jag gör det jag är tillsagd, är plikttrogen och ansvarsfull och smider absolut inga planer i hemlighet på att få chefen avsatt. Präktig och lydig till max.

Fast, när jag tänker efter, nu när jag är frilans så har jag ju faktiskt makt över min dag! Jag bestämmer själv när jag ska gå upp på morgonen, bestämmer själv om jag ska sätta mej och skriva eller gå till grannen på kaffe (fast oftast väljer jag faktiskt skrivandet för jag tycker det är så roligt...men det är inte så dumt att veta att jag KAN välja).

Sen väljer jag för det mesta också VILKA artiklar jag ska skriva (för tyvärr är beställningsjobben ganska få i den här branschen), vilket betyder att jag inte behöver slita med ämnen jag inte gillar. Inte dumt alls måste jag säga, nu när jag tänker efter, att ha makt över sin dag!(Och i det här sammanhanget glömmer vi nackdelarna med att vara frilans, för det finns såna också).

Sedär, det blev ett inlägg i alla fall. Men hur i hela världen ska detta illustreras? Jomen visst, det får bli en bild på hur jag sitter och skriver i hamnen i Mytiline på ön Lesvos. Hav, sol, fiskmåsar, frihet och makt över mej själv och min dag...

PS. Och den som är intresserad av vad som händer i den grekisk-ortodoxa kyrkan kan gå in här och läsa en artikel jag skrev igår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ååå vilken underbarbild! Ett sådant kontor skulle jag också vilja ha! :-D
Och SJÄLVKLART är makt så mycket mer än att ha makt över andra personer. Ma kan som du skriver här ha makt över sin dag. Att ha möjligheten att göra det man vill. Att ha makt över sitt eget liv. Att ha makt över sin tid sina beslut si framtid. Sådant är ju också makt. :-)
Hoppas du får en riktigt fin helg!
Kramar!

Marianne sa...

Ja, men visst är det den bästa makten, att ha makt över sin tid och sin dag!

Jag skulle också få magsår om jag var chef och hade sån makt. Nej tack, aldrig. Jag är som du, plikttrogen och gör som jag ska, mycket bättre : )

Taina sa...

Nä men DET är väl ändå häftigt att få ha makten att bestämma över sin dag! Underbart! Och inte bara när du ska skriva utan också om VAD du ska skriva. Det måste vara en skön känsla.

Skrattar lite för mig själv då du nämner att du är arbetsgivarens dröm. Njae, jag vill nog att medarbetaren ska ta mycket ansvar, vara kreativ och komma med egna idèer...

Hoppas du får en fin helg!

Grekland nu sa...

Saltis - hihi, ja såna kontor är väl en dröm...tyvärr ser inte mitt dagliga kontor ut så, men jag är glad att kunna sitta så nån gång då och då! Och det där med att ha makt över sin dag är ganska nytt för mej, för under många år har jag ju jobbat som anställd, men just nu känns det väldigt bra att få bestämma över min tid.
Marianne - jag tror faktiskt inte alla passar till att vara chef eller att ha makt över andra så det är nog bra om man har lite självkännedom innan man söker en sån tjänst (tyvärr har inte alla det...). Kul att vi är lika i det här avseendet!
Taina - Ja det är en skön känsla att få bestämma själv - fast ibland kan ju latheten ta överhanden, det måste erkännas. Och visst, jag håller med dej om att man bör vara kreativ och komma med egna idéer (hoppas väl att jag gjorde det också ibland!), men jag har absolut inget sug efter själva makten. Önskar dej en avkopplande helg!

Anonym sa...

Den där artikeln om ortodoxa kyrkan är riktigt intressant. Jag sparade faktiskt klippet ut en grekisk dagstidning om detta. För bara nån vecka sen hade jag ett innehållsrikt samtal med "despotis" här, biskopen, om just detta. Han skulle nog gärna vilja modernisera lite, men det finns ett sånt starkt motstånd, man anser att det finns risk för splittring o.s.v
Monica P, Kalymnos

StrandMamman sa...

Du har ju hur mycket makt som helst över ditt liv :)) Och på en SÅN plats skulle jag också väldigt gärna sitta och jobba (eller bara njuta av tillvaron...) ! Kram!

Grekland nu sa...

Monica - vad intressant att du diskuterat frågan med er biskop! Jag tror nog också att det finns både biskopar och präster som vill översätta, men majoriteten är fortfarande emot. Så det här är något som kommer att gå långsamt fram. Men synoden poängterade att frågan ska fortsätta diskuteras, så om några år kanske man kan ta ett steg framåt, helt stängt verkar det inte vara.

Annika sa...

ja, visst, håller med. Det känns som om det är två fredagar i veckan, så snabbt går tiden, pust...
Härligt att ha makt att bestämma över sin egen tid. SÅ skulle vi alla behöva ha det, men det går inte för alla. På gott och ont, gissar jag.
OCH vilken perfekt bild som illustrerar ditt tema. Underbart!!