Sidor

måndag 19 april 2010

Mitt inne i dimman


Trevlig vecka på er alla där ute i världen! En vecka som för min del börjar inne i dimman. En sån där riktigt fuktdrypande och ruggig dimma. Sån här är utsikten just nu över Naousas takåsar med tv-antenner och solfångare (eller "bavrullar" som yngste sonen hittade på att de hette när han var liten...).

Och detta väder är som gjort för en spännande bok eller film. Så därför tänker jag ta mej till Thessaloniki i eftermiddag för att se "Luftslottet som sprängdes", tredje delen i Milleniumserien. Filmkväll i svenskgrekiska föreningen, alltså. Och på tåget ska jag börja läsa den bok som nu ligger överst på nattduksbordet, "Brott i det antika Olympia"(min översättning).

Men innan dess ska jag göra "tourlou", dvs grönsaksröra. Recept: skär potatis, lök av olika sorter, zucchini, aubergine, paprikor, svamp och tomater i bitar. Krydda och häll på olivolja och så in i ugnen tills det kokat ihop. Lätt som en plätt, men gott som gourmetmat.

11 kommentarer:

Tina sa...

Gott gott gott! Men vet du vad paprika kostade här senast i förrgår när jag handlade? 70 kronor kilot! Vad kostar paprika hos dig nu?

Grekland nu sa...

Oj, det var dyrt! Paprikan kostade idag ca 2.20 tror jag, vilket ju är ganska dyrt tycker vi. Men senare på säsongen sjunker priset under 1 euro.

Anonym sa...

Tack för receptet, jag har allt hemma utom svampen. Hade alldeles glömt denna mat. Briam är ju något i samma stil.
Monica P

Eva Henriksson sa...

Paprika får man bara titta på....men visst potatis har vi och lite annat i grönsaksväg och det låter så gott......

Marianne sa...

Så gott det lät! Det ska jag göra.

Är boken på svenska? Den ska jag kika efter sedan när jag kommer till Sverige i så fall. Vad heter författaren?

Freedomtravel sa...

Man kan ju nästan tro att det är askan som tagit sig ända dit ner ;)

Grekland nu sa...

Monica - Ja, det kallas även här för briam ibland, så det är nog ungefär detsamma
Eva H - det bästa med den här maten att man ju kan blanda i nästan vad som helst. Och även här är paprikorna relativt dyra än.
Marianne - det är en grekisk bok och jag tror nog knappt den är översatt, men författaren heter Thanos Kondylis. Och maten blev god!
Freedomtravel - den tanken fick jag också idag, att tänk om det är askan som påverkat vädret...

Eva Henriksson sa...

Det blev gott med min röra också men morötter tar lång tid....för lång?

Grekland nu sa...

Eva H - ja kanske de behöver koka längre tid, jag brukar inte ha morötter. Potatis går däremot bra!

Laura sa...

ÄNNU ett gemensamt ord i turkiskan och grekiskan! På turkiska heter denna rätt türlü. :)

Grekland nu sa...

Laura - greker och turkar har nog mycket mer gemensamt än man tror!