Sidor

lördag 12 juni 2010

En dagsresa i tiden

Har egentligen inte tid att sitta här vid datorn, så rörigt som det fortfarande är här hemma. Men man måste ju få ta sej en paus, eller hur. Och sakerna springer inte bort, de ligger snällt och väntar (fast ibland önskar man ju att det var just det de gjorde, sprang all världens väg...).

I vilket fall som helst så var det temadag i Show and tell igår, "Resa i tiden" och det är HeLena som är temavärd i juni. Och då kan jag nog säga på en gång att jag sällan sitter och längtar till en annan tid, varken till gamla tider eller framtiden. Är nog ganska nöjd med att leva i just den här tiden. Är heller inte sådär överförtjust i filmer eller böcker som skildrar andra tidsepoker.

Men visst, ibland undrar man ju. Man undrar hur det EGENTLIGEN var, då på 300-talet f. Kr, när Aristoteles höll till här i trakten av Naousa. För om jag fick resa i tiden för en dag, ja då skulle jag nog vilja förflytta mej 2 300 år tillbaka i tiden, till samma plats där jag nu bor.

Jag har ju skrivit om det många gånger här på bloggen, hur fascinerad jag är av just den tanken, att den store filosofen Aristoteles undervisade kungasonen Alexander här. Han trampade samma mark som jag trampar, han såg samma berg torna upp sej. Och särskilt när jag är vid "Aristoteles skola", då brukar jag liksom förflytta mej tillbaka i tanken och försöka se framför mej de spralliga rikemanssönerna på 12-13 år som under ett par år fick gå i internatskola här. Hur var de klädda? Var de tvungna att bära fotsida kläder eller kunde de ha kortbyxor i värmen?

Platsen där skolan låg har tre grottor, undrar om de fick gå in där bland fladdermössen? Eller var grottorna förbjudet område eftersom de var offerplatser? Kan tänka mej att de, som alla barn, var nyfikna på grottorna i alla fall.

Sen undrar jag om Aristoteles var sträng? Eller var han mild och vänlig? Och hur fritt kunde eleverna diskutera med honom? Han borde väl ha varit en god pedagog i alla fall kan man tycka. Undrar om han tog Alexander i örat nån gång? Eller behandlades han, som son till kungen, annorlunda än de andra?


Och hur såg staden Mieza ut egentligen? Den som då låg där i anslutning till skolan, ett par kilometer från dagens Naousa, Att den var ett betydande centrum kan man förstå av alla fynd som hittats, av enorma gravkamrar och av den stora amfiteatern som kom i dagen för bara tio år sen. Där tror man att "Backanterna" av Euripides hade sin urpremiär. Och om bara arkeologerna i Grekland haft lite mer pengar så hade man säkert hittat en massa annat också. För ett par månader sen hittades t ex en stor myntskatt som man också förknippar med Alexander den store.

Visst vore det spännande att få förflytta sej tillbaka till den tiden, det medger jag, i alla fall för en dag! Men sen är jag nog nöjd över att vara tillbaka till juni 2010 igen...

(Tyvärr blev det lite dåligt med "show", skulle gärna ha åkt runt och plåtat lite extra för det här temat, men det hann jag inte, så ni får hålla tillgodo med bilder som en del av er sett förr)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så där fantiserar jag med här i Grekland. Det har ju bott folk här hur länge som helst. Havet var förbindelselänken , bergen var hindren. I tider som man var rädd för fiender drog man upp i bergen med sina får och getter. Såg folket krigsskeppen dra förbi, var de rädda att deras män och söner skulle tvingas med till okända öden? - Vårt nya museum har vardagsföremål likväl som fina marmorstatyer, vem gjorde dem?
Monica P

Marianne sa...

Ja det hade varit spännande om man hade kunnat vara lite fluga på väggen på den tiden. På lite olika platser.

Lycka till med röjningen!

Madicken sa...

En tidsmaskin vore ju bra!

Mrs Clapper sa...

Kul inlägg i fredagstemat! Intressant att läsa om!

Man ägnar rätt mycket tid åt att både minnas och att fundera över framtiden så att man nästan inte märker nuet tyvärr.

Lotta sa...

Ja, en tidsresa i din del av världen ger ju helt andra perspektiv! Vilken otroligt rik historia Grekland har! Jag hade också gärna velat lyssna lite till den store mannen.
Och jag håller med, juni 2010 är faktiskt helt OK!

HeLena sa...

Härliga bilder!
Jag skulle gärna resa till den tiden också, spännande. Men visst är juni 2010 jättebra tid!

Grekland nu sa...

Monica - Just Grekland är ju extra historierikt och det finns ju som du säger många andra spännande tidsepoker förutom antiken. Alla dessa krig som utkämpats och där bergen spelat en viktig roll.
Marianne - helst skulle man vara en liten fluga som snabbt och lätt kunde förflytta sej både mellan olika platser och olika tider!
Madicken - ja, det vore inte dumt!
Mrs Clapper - det bästa är nog nuet, det tycker jag, och helst ska man ju leva fullt ut i nuet också. Men det gör man ju inte alltid, tyvärr, håller med dej om det.
Lotta - tänk att få sitta vid Aristoteles fötter och höra honom undervisa, det vore nåt det...
HeLena - jag tycker det verkar som om de flesta av oss är rätt nöjda med att leva år 2010, och det är ju bra.