Sidor

lördag 26 juni 2010

Min midsommar


Glad midsommar på er alla! Hoppas ni firat och fångat ljuset från sommarens höjdpunkt! Själv plockade jag min midsommarbukett redan Första Maj!

Jag har inte firat en vettig midsommar på många år. Vet inte varför, men just midsommar har aldrig varit nån höjdare här hos oss svenskar i Grekland (i föreningen i alla fall). Kanske för att det är svårt att samla ihop folk den här tiden. Svenska skolan har slutat och folk har redan åkt iväg. Dessutom är det ju MÖRKT på natten här, även vid midsommar!! Ok, solen går inte ner förrän vid halv tio, men då är det som att dra ner en svart gardin. Inga magiska ljusa sommarnätter här inte...DET saknar jag!

Så om jag ska beskriva min midsommar i fredagstemat Show and tell (temavärd är HeLena), så blir det inga blommor och blad och små grodor. Istället blir det en midsommarafton i Thessaloniki, för det var där jag var hela dan igår.

Det började med ett besök på sjukhuset för spolning av port-a-caten (venkatetern vid nyckelbenet). Gick fort och lätt. Sen raskt vidare till den svenska högborgen. Just det, IKEA. Kanske skulle det finnas nån liten sillbit där eller nåt annat som påminde om midsommar? Nix. Men handlade diverse småsaker gjorde vi och vinden fladdrade i de svenska och grekiska flaggorna.

Eftersom maken var med så gjorde vi sen ett stopp på planetariet. Dvs "Science Center and Technology Museum NOESIS". Ett ställe typ Cosmonova i Stockholm.

Där kan man se film och vara med om olika vetenskapliga aktiviteter. En liten affär finns förstås och där hittade vi makens bok om de 88 stjärntecknen, "ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ". Det är den blåa i mitten.

Planetariet ligger på en höjd med utsikt över stan och havet. Vi intog ett stort glad färskpressad apelsinjuice i cafeterian och njöt av utsikten.

Så småningom träffade vi mellansonen som för tillfället bor i Thessaloniki. Vi åt en lätt kvällsmat på tavernan Ouzou Melathron. Den är populär för sina smårätter.

Men själv uppskattar jag den mest för de fantastiska figurerna uppe vid takåsarna! De är relativt nygjorda men visar scener från ett Thessaloniki förr i tiden. Här kan ni läsa ett inlägg jag skrivit för Travelstart om tavernan.

Den långa dagen avslutades i hamnen. Där la båten Lissos till vid 23-tiden och vi kunde krama om minstingen som kom från Mytilini. Nu har han sommarlov! Sen återstod bara de 90 km hem till Naousa i den MÖRKA midsommarnatten.

OJ DÅ! Just när jag skrivit färdigt inlägget så ser jag att gårdagens tema INTE var midsommar, utan "Meningen med livet"...Haha, vilken flopp. Men det gör inget, kanske jag återkommer nån annan dag om HeLenas tema, om andan faller på!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fram med de stora kastrullerna- hungriga barn med sommarlov...flera av mina väninnor har fått hem sina studerande halv-och-helvuxna barn, och det går åt mycket mat nu, säger de.
Sånt har jag lyckligen glömt...
Men jag har inte glömt de ljusa sommarnätterna i Jämtland, det är som du säger något man kan sakna.
Monica P

HeLena sa...

Inte gör det något att du missade temat, för du beskrev ju ändå en del av din mening med livet. Hoppas ni får en skön sommar! Och att regeringen har påhittiga människor i tjänst som verkligen kan göra något åt ekonomin (utan att sälja ut era underbara öar!)som fungerar på lång sikt!
Tack för att du hängde med på "mina teman" under juni.

Må så gott!