Sidor

måndag 15 november 2010

En dag för valanalys

Trevlig vecka på er alla! Här börjar den med valanalyser i tv och på alla kaféer, både morgon, middag och kväll. Att det regerande socialistpartiet Pasok skulle gå såpass bra i lokal och regionvalen var det nog inte många som väntat. Särskilt inte efter alla de impopulära åtstramningar, sänkta löner och annat man genomfört i krisens spår.

Men i åtta av de 13 regionerna styr nu Pasok, i övriga fem Nea Demokratia. Dessutom fick de två storstäderna Aten och Thessaloniki en Pasok-borgmästare för första gången på 24 år! I Thessaloniki valdes Jiannis Boutaris till borgmästare, alltså den kände vinproducenten som står bakom "Kir-Yiannis" och vars vingård jag gärna besöker. Att han gör gott vin vet vi, men kan han styra en stor kommun? Det återstår att se. Bilden på honom tog jag vid ett av mina besök på vingården utanför Naousa.

Svd hade en bra analys igår av det grekiska valets betydelse och idag skriver TT såhär.

Här i Naousa då? Jo, det blev samme gamle borgmästare i fem år till. Tassos Karabatsos har redan suttit i åtta år men fick nu uppdraget igen. På ett sätt känns det tryggt, för man vet vad man har och det blir en viss kontinuitet, men å andra sidan ska nog inte en person sitta FÖR länge. Ibland behöver det komma in nya krafter. Får se om den kvinnliga kandidaten och hennes "amazoner" kan komma igen i nästa val.

Nu väntar översättningsjobb.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hos oss blev det byte, inget jag är glad över. Den nygamle är inte nån jag skulle köpa en begagnad bil av.
Han har lovat nya jobb och goda tider....så det kan bli....
Monica P

Grekland nu sa...

Monica - Så tråkigt! Inte roligt om det är en opålitlig person som ska leda kommunen. Hoppas "din" kandidat kan komma igen en annan gång.

Eva in Athens, Greece sa...

Hej Ingabritt! Toppen att du svarar på kommentarerna! (Det är många bloggare som inte svarar på dem har jag upptäckt.) Blev jätteglad oxå att du satte upp mig på din blogglista! Tack, tack. Har skrivit in din blogg bland bloggar jag följer och det gör jag oxå - det är jättetrevligt att läsa din blogg och se alla fina bilder! Fantastisk vandring ni var på, med hisnande utsikt! Jag skulle nog oxå varit rätt mör i benen...
Ha en bra dag!
P.S Den nye vintillverkande borgmästaren visade upp sina tatueringar i TV igårmorse! Han har 7 stora! Nog ganska ovanligt för en grek i maktposition...Hoppas han kommer att göra ett bra jobb!

Grekland nu sa...

Eva - haha, jaså minsann, han har sju stora tatueringar...ja han är nog lite annorlunda än de flesta borgmästare. Analytikerna säger att han inte är politiker utan en vanlig medborgare som vill jobba för sin kommun, det innebär att han säger och gör saker som en typisk politiker inte skulle göra. Men det är ganska skönt, vi får se hur det funkar i praktiken. Ang bloggen så "samlar" jag ju på bloggare som bor i Grekland så jag blev glad när jag upptäckte din också!