Ok, nu är ni väl trötta på allt prat om påsken här på bloggen (jag också), men påsken är inte över förrän annandagen är över.
Och annandag påsk för oss betyder nästan alltid att vi åker till svärfars by Lefkadia. Och träffar släktingar och äter för mycket mat. Och njuter av påskblomman framför andra - syrénen! Det var som om det låg en doft av syrén över hela byn...Syrén på grekiska heter ju πασχαλιά vilket betyder just "påskblomma".
I Lefkadia är det också tradition att vi kollar lite på äggknackningstävlingarna som hålls på idrottsplanen med en massa åskådare. Fast hur kul är det egentligen, att sitta på långt avstånd och höra i högtalarna att "nu knäcker Jiannis ägg med Kostas" osv...Makens svåger brukade delta förr om åren så han har en massa fina pokaler i bokhyllan. Och gissa om han låg i hela året för att få fram starka och bra ägg till tävlingen.
I morgon är det en helt vanlig tisdag - härligt!
måndag 25 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Ja visst är det skönt med vanlig tisdag igen!För oss innebär det en vandring i bergen till mulen himmel och kraftig blåst....Avundas de härliga syrenerna upp i norr!
Så härligt att läsa om ert påskfirande! Ni har uppenbarligen haft en fin helg tillsammans hela familjen, gläder mig med dig!
Hälsningar
Inga-Britt
Har du någon aning om vad tsourekikryddan "machlépi" är för något? /Kerstin
Karin - det är ett märkligt vårväder vi har i år. Men det är skönt att promenera i mulet väder i alla fall!
Inga-Britt - tack för det. Hoppas du haft det bra också!
Kerstin Bengtsson - har ingen aning, men tack vare att du frågade så har jag letat lite och fått veta att det är krossade frön från trädet "Prunus mahaleb", ett sorts körsbärsträd som också kallas vejksel på svenska. Denna krydda är tydligen jättegammal och mycket vanlig i det orientaliska köket. Så nu har vi lärt oss något nytt båda två!
Skicka en kommentar