Sidor

torsdag 27 oktober 2011

Dämpad dagen efter

Den dramatiska natten är över och EU har kommit överens om att skära ner den grekiska skulden. Nu väntar ni er kanske en djupsinnig analys från mej över vad detta innebär för landet och denna åtgärds för och nackdelar. Men då får ni vänta förgäves. Det här finansiella spelet över våra huvuden övergår mitt förstånd och jag erkänner att jag inte begriper vad det här kommer att innebära i praktiken.

Ok, landet gick inte i konkurs och det ska man nog vara glad över. Men alternativen har varit som att välja mellan pest och kolera så stämningen i grekiska media idag är mycket dämpad. Inget jubel, bara sammanbitna miner, medan Papandreou försöker försäkra att pensionskassorna ska räddas.

Så att den blåvita flaggan vajar från balkongerna idag har ingenting med nattens beslut att göra, om nu någon händelsevis trodde det. I morgon är det nationaldag då man minns det bestämda "ΟΧΙ" (nej) som Grekland sa till Mussolinis fascister som 1940 ville komma in i landet. Som sagt, Grekland har klarat värre kriser än den här, så det ska nog komma ljusare tider så småningom, jag vägrar att tro något annat...

Här skriver DN och SvD om nattens mangling. En något annan syn på saken har de här två politikerna från vänsterpartiet.

Nu ska jag laga Chili con carne, på beställning av yngste sonen som kommit hem.

3 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vad är bättre än att laga en Chili con carne när omgivningen är ett kaos mera eller mindre? Men som du skriver, Grekland har varit med om värre saker och nog fixar det här sig också....ett steg har kanske tagits i rätt riktning. Jag skriver kanske, för man kan aldrig vara säker på någonting längre...annat än att en Chili con carne alltid brukar bli god! Smaklig måltid!
Karin

Ingrid sa...

Visserligen kan jag inte vara så positivt inställd som du, men en liten glimta finns för det kan inte bli sämre, och förhoppningen är ju det sista man förlorar. Har de grekiska politikerna inte lärt sig av läxan nu när ska de då lära sig? Är de verkligen så knasiga och egoistiska fortfarande? Tyvärr har det alltid varit de 2 samma partierna som styrt landet de sista 35-40 åren, och delat ut de lånade pengarna till folket utan att ändra på det kaotiska systemet som härskar. Och människorna har inte blivit upplysta hur dåligt ställt det egentligen var med ekonomin. Var och en var tvungen till att tänka på sig själv för att klara sig i det vardagliga livet. Tyvärr. Man kan bara hoppas att det blir lite bättre i framtiden för ungdomarna som går i skolan nu.

Grekland nu sa...

Pettas - Kanske är det ett steg i rätt riktning, så vill vi ju tro i alla fall, men det kommer att ta många år innan landet reser sej igen, verkar det som. Men Chili con carnen var god och sonen åt flera tallrikar, alltid något att vara glad åt...
Ingrid - Jag håller med dej, man undrar verkligen om de inte ska lära sej? Och sen vore det väldigt bra att få in lite nytt blod i politiken - samma partier, samma familjer år ut och år in. Men jag försöker ändå se det positivt, för annars blir tillvaron FÖR bedrövlig. Vi ska ju ändå försöka leva i den här miljön. Nu gäller det mer än vanligt att ta vara på allt det ljusa som ändå finns här!