Sidor

fredag 28 oktober 2011

Nationaldag under protest

Det var en märklig nationaldag i Grekland idag. Normalt går alla skolbarn och soldater i parad för att hedra minnet av Greklands NEJ till fascismen 1940. Det viftas med flaggor och föräldrar skiner i kapp med solen av stolthet. Och det är en oförarglig och småtrevlig folkfest.

Men i det spända läge som råder nu behövs det bara en gnista för att tända elden. Så idag förvandlades den historiska NEJ-dagen till en nutida NEJ-dag, med protester, tomatkastning och inställda parader. Protesterna riktade sej förstås mot landets politiska ledare som denna dag brukar stå på hedersplats för att titta på paraderna. Här står Naousas lokala pampar. Stans egen minister vågade sej inte hit.

I Thessaloniki ställdes paraden in i sista minuten och Greklands president Papoulias fördes därifrån, av rädsla för att det skulle bli ordentligt bråk. Här i Naousa (och i nästan hela landet) deltog de äldre eleverna på sitt sätt i en tyst protest: de vägrade vända på huvudet och titta på hedersgästerna som de normalt ska göra när de passerar podiet. Istället tittade de rakt fram, som på bilden, eller åt andra hållet...

Direkt efter skoleleverna passade en grupp "vanliga" demonstranter på att paradera framför podiet, skrikandes slagord.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här. Å ena sidan förstår jag folks upprördhet mycket väl och skulle kunna ställa mej där och skrika själv. Men å andra sidan tycker jag nog inte att man behöver förstöra en nationaldag som högtidlighåller en historisk händelse. Men kanske kan dessa incidenter få till följd att man äntligen skrotar de här otidsenliga paraderna?? Det finns andra sätt att minnas fornstora dar.

Själva satte vi oss på ett utecafé tillsammans med ett par vänner och njöt av solen som värmde gott. Det var hur trevligt och fredligt som helst.

(Jag avstår från fredagstemat idag! Återkommer nästa fredag!)

8 kommentarer:

Karin och Staffan sa...

Vi känner inte igen bilden från vårt Mani. Här var det som vanligt parad, mycket folk, fredligt och utan tomatkastning. Det känns trist att nationaldagen används för politiska protester idag.

Ingrid sa...

Håller fullt med dig att man borde ställa in dessa otidssenliga parader. De tillhör inte nutidens levnadssätt, och särskilt nu i dessa kristider. Det är ju farligt numera med sådana folkmängder. Herregud, förr i tiden hade de militärparader med stridsvagnar osv. I vilken tid lever vi? Dessutom kostar det en massa pengar som landet kunde behöva till nyttigare ändamål. I Florina demonstrerade de t.o.m. med en svart kista. Nu måste väl regeringen fatta att det inte kan fortsätta så här. Ut med de gamla "regeringsgubbarna" och in med yngre folk med nya idéer. Om inget annat idag så kunde man njuta av det fina höstvädret.

Grekland nu sa...

Karin och Staffan - Det verkar vara ett lugnt hörn av Grekland ni bor i! Här hos oss är det ju också relativt lugnt, men eftersom Naousa varit en textilstad finns det en stark arbetarrörelse som ofta är ute och demonstrerar. Och den "svans" av demonstranter som följde vår parad har gjort samma sak i flera års tid, men tidigare har det gällt protester mot fabriksnedläggningarna här. Men även om jag inte gillar paraderna så tyckte jag ändå det är trist när det spårar ur och blir bråk och tomatkastning.
Ingrid - Precis, de kostar ju pengar också! Och stora militärparader har de ju fortfarnde i storstäderna. En svart kista! Det var ju också en variant...

Klas Viberg sa...

Nu måste grekerna sansa sig. Landet är i ekonomisk kris av flera orsaker: politikernas oförmåga, svartjobb, skatteflykt m.m. I andra länder brukar politikerna lägga käbblet åt sidan när landet krisar men inte i Grekland. Oppositionen i Grekland agerar ansvarslöst.
Nu måste grekerna sluta bråka och istället arbeta för att utveckla landet.

Anonym sa...

Ja nog vill det till nytänkande för att komma vidare från dödläget, men tror nån att de ledande vill släppa från sig makten?
Mig förargar det för övrigt att svenska politiker samtidigt som de tackar sin egen valuta för att de kan smita från den gemensamma räkningen också är förolämpade över att inte få vara med och bestämma allt.
Åsså Juholt och Bildt, kära nån!

H. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Klas Viberg - Håller fullständigt med dej. Jag har också så svårt att fatta varför man inte kan samarbeta över partigränserna i ett sånt här allvarligt läge. Men tyvärr är man rent allmänt dålig i Grekland på kollektivt tänkande. Det bara käbblas om vem som EGENTLIGEN är ansvarig, istället för att börja jobba för landets bästa.
Inga-Britt - Nytänkande är ordet, sade Bull. Men som sagt, maktens sötma är tydligen helt oemotståndlig för de flesta. Och Sverige har förstås sina rötägg, precis som alla länder...

Steve sa...

Att genomföra en "nationaldag" som hyllar en historisk händelse som om ingenting hänt vore väl det mest olämpliga. Det skulle ju bara gynna "de skyldiga" som eleverna så snyggt demonstrerade mot.
Stans egen minister måste ligga pyrt till. Med all rätt kan jag tycka.

Grekland nu sa...

Steve - jo, det är nog svårt att i det läge som råder låtsas som ingenting när nationaldagen ska firas, och det visade ju sej också. Sen kan jag tycka att det ändå kändes fel när det spårade ur på sina ställen, en viss respekt för den historiska händelse som firas bör man nog ändå ha. Och stans minister får nog höra ett och annat när han besöker stan...