Sidor

söndag 25 mars 2012

Fisk istället för våfflor

Den 25 mars är en stor helgdag i Grekland. En dubbel helgdag, som firas både kyrkligt och historiskt. Och även om det nu inte äts våfflor i Grekland den 25 mars så får det här bli mitt inlägg i fredagstemat Show and tell, där Olgakatt vill att vi skriver om "Våffeldagen".

Man brukar ju säga att traditionen att äta våfflor i Sverige den 25 mars kommer från "vårfrudagen" (Vår fru=Jungfru Maria) som felaktigt uppfattades som "våffeldagen". Kanske är det så. Men eftersom detta är en svensk felhörning så är förstås inga våfflor inblandade här i Grekland. Istället är Bebådelsedagen, då Maria får veta att hon är havande, en stor religiös helgdag. Jungfru Maria är utan jämförelse är det största helgonet i ortodox tro.

Och som sagt, våfflor äter man inte, istället är det fisk som gäller! Torkad saltad fisk, "bakaliaros" (liknar torkad lutfisk) somläggs i blöt ett par dar och som sen paneras och steks (kummel? torsk? vet inte riktigt, får olika besked om vad det är för fisk). Fisken äts tillsammans med ett sorts mos med mycket vitlök. Har själv aldrig lagat den här maten, men idag var vi bjudna på bakaliaros hos goda vänner.

Men förutom den religiösa aspekten på 25 mars så råkade dessutom det grekiska upproret mot det ottomanska riket starta just den 25 mars 1821. Och därför är denna dag även Greklands officiella nationaldag. Flaggor vajar i vinden och det är fest i luften.

Det sker kransnedläggning till minne av dem som stupade i befrielsekampen.

Och här i Naousa brukar någon av stans lärare hålla ett tal vid högtiden. I år var det makens tur. Och stans alla mäktiga män och kvinnor lyssnade andäktigt.

Sen blev det parad. Och allt var frid och fröjd.

Ja, normalt sett är det bara fest och flaggviftande en sån här dag. Men just i år har krisen lagt sordin på stämningen. Och även om det var lugnt i Naousa så blev det på många ställen runt om i landet protester och bråk, med polisingripande och tårgas. Protesterna riktade sej mot alla de politiker som stod uppradade. För hur man än ser det så är ju varje politiker en representant för makten, den makt som lett landet ner i en mycket djup kris. Det är trist med bråk, särskilt vid ett nationdaldagsfirande, men faktiskt inte konstigt alls att ilskan pyser över.

Nä, nu ska jag gå till parken, för om en liten stund ska maken ha stjärnskådning där med flera teleskop. Väderprognosen hotade med regn, men just nu har det klarnat upp...

7 kommentarer:

Musikanta sa...

Intressant att få lära sig lite om grekisk historia. Det måste väl i alla fall vara en ära i att få hålla tal på nationaldagen - lite stolt var du väl, antar jag :-)!

Du skrev ingenting om om fisken var god - den ser väldigt god ut. Men utseendet kanske bedrar?

Så söta flickor i paraden med så vackra klänningar. Behövs lite sådant i kristider.
Kram från Ingrid

Linda/Candygirl sa...

Här åt vi våfflor - såklart. Men den grekiska nationaldagen glömde vi fira. Vi firade mig istället. Som för enkelhetens skull ALLTID kan fira med våfflor på min födelsedag. Mycket praktiskt.

Grekland nu sa...

Musikanta - Jo, det är väl en ära att få prata, så visst var jag lite stolt, det får väl erkännas... Och fisken, jodå den var god men mycket SALT. Drack litervis med vatten resten av dagen.
Linda - Så mysigt att få fira födelsedag med våfflor varje år! Grattis, grattis!

Gnuttan sa...

Vad spännande att läsa om några helt andra traditioner omkring dagen! Jag trodde först det var friterat griskött när jag såg fotot, men sådan fisk har jag visst aldrig sett, så nu blev jag nyfiken på om det smakar gott. Kul också med makens tal, men mindre kul med oroligheterna. Kan tänka mig att det just är sådana dagar som jagar upp folk extra mycket såhär i krissituationer. :-(

eva i Aten sa...

Så kul med stjärnskådning från parken!
Ha en fin dag, Ingabritt!

Grekland nu sa...

Gnuttan - Håller med dej, inte ser det ut som fisk inte! Men fisken doppas i en mjölröra och sen steker man den och då blir resultatet så här. God är den, men rejält salt så man kan inte äta så många bitar. Och ang oroligheterna så är det fullt förståeligt att folk är upprörda och riktar sin ilska mot alla representanter för makten, men det är synd att det drabbar barn och andra som vill fira nationaldag i fred.
Eva - stjärnskådning i parken är alltid populärt och det brukar komma ganska mycket folk. Och himlen var helt fri från moln!

Anonym sa...

Bakaliaros betyder torsk. Den kan lagras i salt men det finns även färsk bakaliaros som är jättegod.