Sidor

torsdag 8 mars 2012

Oförskämt bra


Jag drog visst en riktig vinstlott när jag åkte till Kreta just den här veckan. I Naousa och norra Grekland är det kallt, det regnar och till och med snöar. Men här är den efterlängtade våren! Mellan 15 och 20 grader varmt, det är grönt, det blommar och fåglarna sjunger som tokiga.

Igår tog jag en rejäl promenad längs med havet i Ierapetra. Det var ingen trängsel, precis.

Även stranden var tom än så länge och såg inte särskilt inbjudande ut. Men om en månad börjar väl turisterna välla in från det solfattiga norra Europa.

Sen besökte jag en av de få sevärdheterna i stan, det arkeologiska museet, inhyst i den gamla ottomanska skolan från 1899. Det är pyttelitet, bara en enda sal, men har mycket fina saker, alla funna här i området. Eller vad sägs om den här statyn.

Dessutom fanns det flera otroligt vackra målade sarkofager från 1000-1500 före Kristus. Förresten, när jag kom till museet fanns det ingen person i kassan, ingen vakt, ingenting. Jag väntade några minuter men sen gick jag in och kollade på fynden. När jag var klar och gick ut stod en vakt utanför byggnaden och höll på att få skrämselhicka och undrade var jag kom ifrån! "Det var ingen här när jag kom, men jag kan betala min biljett nu" sa jag. Det behövde jag inte, men jag hoppas han fick sej en tankeställare. Det ska inte vara möjligt att bara gå in ostörd i ett arkeologiskt museum på det sättet! Se bara vad som hände i Olympia för några veckor sen då flera ovärderliga fynd stals.


På eftermiddan åkte dottern och jag iväg till en plats längs vägen mot Sitia (på den norra delen av ön) där man kan dricka kaffe. Det var just i den blå timmen strax innan solen gick ner och det var andlöst vackert.

Sen åkte vi till Agios Nikolaos och strosade runt i den fina hamnen, som nu var helt tom på turister. Men då var det mörkt så några bilder blev det inte. Sen satte vi oss på en pizzeria och åt lite och pratade om livet innan vi återvände till Ierapetra. Jag har det oförskämt bra.

8 kommentarer:

Anonym sa...

"oförskämt bra"- det är du värd tycker jag!
Njut av livet och den kretensiska våren, drar i hjärterötterna när jag tittar på dina bilder.
h. Inga-Britt

Herr Fryle sa...

Kreta är fint. Dit längtar man alltid. Men jag får nya mig med södra Pindosbergen i vår.

anneli sa...

Njut bara!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Tack, ja kanske är jag "värd" de här dagarns som återhämtning efter operationen, det kanske man kan säga...Och den kretensiska våren är ljuvlig!
Herr Fryle - Södra Pindosbergen är inte dumt det heller!
anneli - tack, det gör jag!

Karro sa...

Visst är det undebart vårväder. Jag satt själv ute på balkongen och solen värmde så skönt. Härliga vår hoppas du är här för att stanna.
Mannen är på skolresa och ringde ifrån Trikala där det bara regnade och regnade.
Fortsätt och njut av dotterns och solens sällskap!!!

Ingrid sa...

Det är så livet ska vara!
Jag har själv inte kunnat gå ut på hela vintern i Florina p.g.a. min brutna arm. Det var ju så himla glatt och mycket med snö. Nu börjar gatorna bli snöfria och man ser alla tjälskador. Så nu kan jag ta lite småturer i stan. Härligt! Det är de små detaljerna som gör livet rikare.

M sa...

vilka fina bilder! åh jag hoppas verkligen som du säger att vakten på muséet tänkte till. Hur skall vi kunna få tillbaka Parthenonfrisen om vi inte skyddar det vi har?
Trevlig kväll, M

Grekland nu sa...

Karro - Visst är det lite märkligt att det är så stora skillnader i klimat inom ett land som är såpass litet. Men snart kommer nog våren hit till norr också, det brukar gå FORT sen när den väl kommer... Och jag har verkligen njutit på alla sätt!
Ingrid - Ja, usch vilken vargavinter ni haft i Florina och vad tråkigt för dej att få sitta inomhus. Men jag hoppas du kan njuta nu när våren så sakteliga är på ingående!
M - Precis, det gäller att vårda det man har, för det är ovärderliga skatter. Han såg verkligen snopen ut, vakten, när jag kom ut från museet...