Sidor

fredag 16 mars 2012

Potatis och picknick


Nu har "potatisrörelsen" kommit till Naousa. Denna rörelse som den senaste tiden spritt sej som en löpeld över Grekland. Så under ett par timmar i förmiddags såldes 75 ton potatis till ett par tusen personer. Den ena säcken efter den andra.

Potatisrörelsen?? Jo, det handlar om en spontant uppkommen rörelse där potatisproducenterna säljer ut sitt kvarvarande lager direkt till konsumenterna - utan mellanhänder - för 0,25 euro per kilo (vilket är den kostnad som producenterna har per kilo).

Alternativet skulle ha varit att sälja det som finns kvar av förra årets skörd till marknaden för ett underpris (0,10 euro) eller att slänga lagret på soptippen. Genom den här aktionen får jordbrukarna åtminstone betalt för sina utgifter och konsumenterna får tillfälle att köpa billig potatis.

Potatisen såldes i 30-kilossäckar för 7,50 styck. Alla hade fått anmäla sitt intresse några dagar i förväg och sen var det frivilliga personer från kommunen som försökte få köparna att handla i bokstavsordning. Inte det lättaste, kan jag lova...Polisen hade spärrat av området och höll koll på bilarna.

Nu håller rörelsen "utan mellanhänder" på att sprida sej även till andra produkter. Så snart får vi nog tillfälle att köpa olivolja, bönor och frukt också direkt från producenterna. Det är i kristider som såna här positiva initiativ utvecklas!

Jag köpte ingen potatis för jag tyckte 30 kilo var för mycket för oss två personer. Istället gjorde jag lunchen till en matsäck som intogs i form av en picknick (makens ljusa idé). Vi åkte till kapellet Agios Theologos strax utanför stan och satt där i solen och njöt. Ok, det behövdes en vinterjacka, men man är väl inte sjåpig.

Fullkornsspagetti med tonfisk och ost, grönsallad med avocado, en röra bestående av svamp, oliver och lök kokade i citron och olja, bröd,öl. Smakade helt ok.

Sött sällskap fick vi också. Och hon gillade spagettin.

Vyn över de snötäckta bergstopparna var fin från platsen där vi satt.

7 kommentarer:

M sa...

heja potatisrörelsen! jag tror precis som du skriver att krisen även kan föra med sig att folk tar nya initiativ och hittar smarta lösningar. det är ju vansinnigt hur mycket mat som bara kastas bort i västvärlden. nu skall jag jobba vidare, det verkar bli ytterligare en sen kväll på jobbet..
Trevlig helg, M

Pettas sa...

Äntligen en bra rörelse, potatisrörelsen. Bra idé, bra för alla.
Lunchen ser väldigt god ut.
ha en fin helg!

Karin

olgakatt sa...

Ett bra initiativ! Betydligt bättre än att förstöra stora lager fin mat som man gör vid överskott ibland. Men är det ingen som protesterar bland grossisterna? Men akta er i Grekland, snart kommer en EU-regel som säger att ni inte får göra så här, så tala tyst om det!
Hur Grekland ska komma på ekonomisk grön kvist genom att göra hela folket fattigare övergår mitt enkla förstånd.

Anonym sa...

Håller med Olgakatt, men vi får ju ha torgförsäljning, så varför skulle inte producenterna i Grekland få sälja direkt?
h. Inga-Britt

Musikanta sa...

Folk har väl alltid hittat på utvägar att ta sig ur kriser. Det här var ju ett bra initiativ. Avocadosalladen ser himmelsk ut - här kostar en avocado 10 kr styck, så det blir tyvärr ingen sådan just nu.

Härliga bilder från er picknick. Här är det fortfarande termobyxor och täckjacka + mössa och vantar som gäller...
Kram från Ingrid

Steve sa...

Potatisrörelsen. Entreprenörsanda när den är som bäst.

Grekland nu sa...

M - Ja, att slänga en massa produkter känns verkligen helt fel. Jag tror vi bara sett början på olika initiativ som liknar potatisrörelsen, ska bli spännande att följa vad som händer.
Pettas - Tycker också den verkar bra, får se hur den utvecklas. Och lunchen smakade gott i solskenet...
Olgakatt - Vadå för EU-regel? Alltid ska det komma nån utifrån och säga vad som ska göras...Hanteringen av potatisförsälningen sköts av kommunerna, så jag antar att det går någorlunda rätt till väga. Och när det gäller protester från grossister har jag faktiskt inte hört några såna. Däremot har vissa affärer sänkt priset på sin potatis för att bättre kunna konkurrera.
Inga-Britt - Även här har man ju torgförsäljning och den är laglig, det görs kontroller hela tiden av dem som har stånd där. Men de säljer till ett något högre pris för att även kunna tjäna en slant, det är ju deras försörjning det handlar om.
Musikanta - Alltid kommer det något gott ur det som är ont, som tur är. Avocadosallad är så otroligt gott, tycker jag! Vet faktiskt inte vad den kostar här, måste jag ta reda på...Hoppas ni slipper termobyxorna snart!
Steve - Det håller jag med dej om!