Sidor

onsdag 4 april 2012

En tidig morgon i Plaka

Idag är det lite småruggigt i Naousa, med dimma och fukt. Har varit tvungen att sätta på elementet igen, trots att det svider i plånboken för varje liter olja som eldas upp.

Men i söndags var det en ljuvlig vårdag i Aten! Då tog min fotografkompis och jag en promenad i Plaka och Monastiraki. Hon har bott där i många år och känner till varje liten gränd.

Det finns många mysiga kaféer. Vi var tidigt ute, så det var fortfarande tomt på folk. Det här kaféet, som klättrar uppför en trappa, har en brokig samling av gamla stolar.

Stolar i glada pastellfärger finns på den här tavernan, där man kan sitta och äta på takterrassen.

När vi blev kaffesugna satte vi oss på en annan terrass, med utsikt över Filopaposkullen. De här små kaféerna som har servering på taket är inte alltid så lätta att hitta, men det är värt besväret att söka sej lite bortom de stora turiststråken. Att sitta här uppe en varm sommarkväll måste vara ljuvligt...

Strax intill pågick en utställning med porträtt, gjorda av en kvinnlig konstnär. Jättefina tyckte jag. En del av dessa är målade efter fotografier, tagna på olika flyktinganläggningar i Grekland.

Eftersom det var söndag var det gratis inträde på de arkeologiska platserna så vi slank in på den romerska agoran. Där växte det friskt av blommor och gräs, både här och där.

Så småningom hamnade vi vid Thission, som på söndagar förvandlas till en enda stor loppmarknad.

Och alla sätt är bra utom de dåliga när det gäller att visa upp sina prylar.

1 kommentar:

eva i Aten sa...

Det trappcaféet har jag oxå fotat någon gång, älskar att gå i på dessa smågator, men det blir inte ofta.
Fantastiskt fina porträtt!
☼☼☼