Sidor

lördag 21 april 2012

Flaskor

"Flaskor" är temat den här veckan i Show and tell och det är Pettas som är värdinna. Jag har varit usel på att skriva inlägg i fredagstemat under en lång tid. Vet egentligen inte varför, men den här gången blir det i alla fall ett kort inlägg.


När jag tänker flaskor så tänker jag vinflaskor. Inte för att jag är nån stor vinkännare och dricker vin hela dagarna, utan för att vi bor i ett av Greklands största vindistrikt. Här ser man vinrankor, vingårdar  - och vinflaskor - överallt. Det är en viktig del av stans liv helt enkelt.

Och flaskorna kan se ut på många sätt. Ha olika form och färg. En favoritflaska är den som Vaeni gör och som heter "Entexno". Den flaskan har en något annorlunda form . Sen gillar jag etiketten som är målad av en av stans bästa konstnärer, Giorgios Badolas. Jag känner flickan som stod modell för konstverket.


En annan favorit är den här flaskan. Den fick vi som present av dotter och måg när de varit på resa till Bled i Slovenien. Den använder vi när vi köper rött vin i lös vikt hos någon av stans vinproducenter. Då tar vi den med oss och fyller på. Till det vita vinet använder vi en annan flaska som vi fått från en tysk pojke som bodde hos oss under ett skolutbyte. Han hade med sej en flaska av pappans eget vin, från Wurzburg, med en jättefin etikett. Men tyvärr har nu etiketten blivit så skadad att den inte gör sej på bild längre.


I vårt kvarter finns en fin vinkällare som tillhör familjen Dalamaras. De har framställt vin i Naousa i sex generationer.  De har ett vin som säljs i en tjusig svart flaska och som heter "jord och himmel" och en annan med det "rökta" vinet "Kapnistos". Bilden på etiketten är ett foto från familjens vinproduktion för många år sen.

Idag skiner solen igen efter en blöt och blåsig vecka. Det har varit så fuktigt att lederna värker. Men nu ska jag ut på torgmarknad.5 kommentarer:

Pettas sa...

Tycker om tanken av att kunna återanvända vinflaskan som du berättar om..
Det går givetvis i vinländer som Grekland, men man borde kunna göra det också i Norden.

ha en fin dag!

eva i Aten sa...

Fina! Gillar speciellt den översta flaskan, kul att du känner modellen oxå!
Jag skulle önska att jag vore lite mer av en livsnjutare och drack vin lite oftare!
Ha en fin helg, Ingabritt!

Musikanta sa...

Så otroligt vacker flaska den med 50 på. Förstår att ni ofta fyller på den och serverar från den. Jag har inte ens funderat på fredagstemat än eftersom jag har haft en totalt datorfri vecka. Skönt ibland.
Kramar från Ingrid

Grekland nu sa...

Pettas - Just det, återanvändning är ordet. Och jag håller med dej om att det borde kunna gå även i Sverige.
Eva - Ja, det är en fin och ovanlig form på den flaskan. Jag har börjat tycka om vin sen jag flyttade till Naousa, innan dess drack jag det knappt alls.
Musikanta - Den flaskan skulle vara fin att ge till någon som fyller 50, eller hur! Och visst är det skönt med en datorfri vecka då och då...

Gnuttan sa...

Kul med en personlig och lokal vinkel på temat. Att köpa vin i lösvikt låter ju exotiskt (för en som bor i ett land där lösviktsgodis är det allra nyaste nya ;-) ).