Sidor

måndag 9 april 2012

Handmålade ljus

Nu är påskförberedelserna på gång. Lite smått i alla fall. I år tänker jag inte baka tsoureki (påskvetebröd), men pyntat har jag i alla fall gjort. Sen ska jag förstås måla ägg...Men vi tar en sak i taget.

Affärerna är fyllda av "lampades", dvs smyckade ljus som man ska ta med sej till kyrkan på påsknatten. En del väldigt vackra, andra ganska vulgära om jag får säga min åsikt. Men i affären "Petalo" är ljusen av hög kvalitet. De handmålas av min väninna Ch. och hennes kompanjon.

Det är ett pilligt jobb som kräver stadig hand.

Så här ser en del av ljusen ut när de är färdiga.


De gör också lampades som är populära hos barn. De köper in olika sorters material som sedan binds fast på ljusen.Sen målar de även ägg (som egentligen är ljus) och de blir så här fina. Fast dem tar man förstås inte med sej till kyrkan, de är till för dekoration. Jag har ett som jag tar fram varje påsk.

Annars är det svinkallt och det talas om snö...

7 kommentarer:

Pettas sa...

Så underbart vackra välgjorda ljus!
Oerhört imponerad är

Karin

Herr Fryle sa...

Snyggt med handmålade ljus. Men jag misstänker att det inte är så hälsosamt.

Anonym sa...

Vilka konstverk! Får dom alls nåt betalt för detta hantverk?
Och när ska ni få vår på riktigt`?
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Pettas - Jag tycker också de är jättefina! Och varje ljus och ägg är unikt, eftersom de är handgjorda.
Herr Fryle - Hälsosamt? Du menar att det kommer ohälsosamma ångor när man tänder dom? Kanske det, men de ljus man tar med sej till kyrkan är bara tända en liten stund (och uppe i toppen finns ingen målarfärg). Äggljusen är som sagt mest till dekoration, tror ingen egentligen tänder dom.
Inga-Britt - De säljer ljusen i sin egen affär i Naousa men även till ett par affärer i Thessaloniki där de får beställningar. Men någon större vinst blir det nog inte om man betänker den tid det tar att göra varje ljus! Och våren, ja, vart tog den vägen?? Idag var det sex grader och troligen har det snöat på bergstoppen...

anneli sa...

Underbara ljus! Funderar på att måla några själv.
Här blev det oväder och regn !

eirini sa...

fandastik

eva i Aten sa...

Otroligt fina!