Sidor

söndag 8 april 2012

Med lagerblad i händerna

I Sverige firar man påskdag och uppståndelse idag, men här har vi inte kommit längre än till Palmsöndagen. Vi är lite efter, för i år skiljer det en vecka på den ortodoxa och protestantiska påsken.

Och idag kom jag mej iväg till kyrkan en sväng på morgonen. Ville få en egen liten kvist av lagerblad. Det man firar på Palmsöndagen är ju Jesu intåg i Jerusalem, då folket mötte honom med palmkvistar och Hosiannarop (det som man i Sverige av någon anledning även firar första advent).

Men inte ens i Grekland är det så lätt att få tag på palmkvistar, så istället använder man lagerkvistar. En stor skål med lagerbladskvistar stod vid kyrkans dörr och alla fick ta sej en kvist. Dessutom var kyrkolokalen smyckad med kvistar på bänkar, på golvet och vid alla ikoner. Det var fint och doftade gott. Här är min lilla bukett som jag tog med mej hem. När påsken är över kommer jag att använda bladen i matlagningen.

Annars var jag på ett seminarium i Thessaloniki igår om undervisning i svenska språket. Mest handlade det om hur man ska förbereda sina elever för Swedex-proven. Fick en del nyttig information. Sen har dotter och måg kommit från Kreta! Och de närmaste dagarna kommer även sönerna. Familjen börjar samlas, härligt...

7 kommentarer:

Herr Fryle sa...

Här i Sverige så är annandagpåsk en helgdag. I Grekland återgår man väll till vardagen redan på måndagen?

Herr Fryle sa...

Jag kommer till Grekland den 16 april. Då är väll påsken över för er. Eller har ni en annandagpåsk i Grekland också?

Grekland nu sa...

Herr Fryle - Även här är annandag påsk en helgdag, så den dagen är allting stängt. Ofta är folk ute i naturen och grillar, i alla fall i våra trakter. Sen är det ju precis som i Sverige en återvändardag, så det kan vara mycket trafik.

Gunnar sa...

Fint att möta människor på väg hem från kyrkan idag med lagerblad i händerna. Vi firar påskgudstjänst i eftermiddag. Njut av familjen omkring dig!

Anonym sa...

καλο πασχα σε ολους ο θεος να μας δεινει υγεια

Anonym sa...

καλο πασχα

Anonym sa...

Så härligt att din familj samlas för påskfirandet, det är ju er största helg! Hoppas ni får en varm och blommande helg, till skillnad från oss här uppe. Här är nattemperaturerna ännu under 0-strecket, så våren har kommit av sig litet, mao helt normalt läge.
h. Inga-Britt