Sidor

fredag 13 april 2012

Långfredag


Långfredag i den grekisk-ortodoxa världen. Och fredag den trettonde dessutom, om det nu är nån som tror att det betyder nåt extra. (Fast här i Grekland är det tisdag den trettonde som är otursdagen, "triti kai dekatreis". Så det är nog ingen otursdag här idag, trots allt).

Men lite extra dämpad stämning är det förstås. Det är många som fastat under en längre tid och just långfredagen är det som strängast, man lagar ingen mat och man får inte duka bordet, man äter bara oliver, tomater och liknande. Dessutom får man inte duscha eller tvätta kläder. MEN, däremot är affärerna öppna, visserligen bara några timmar, men ändå. Själv minns jag långfredagen som en lång och tyst dag när jag var liten, då man inte fick göra nånting och då ALLT var stängt.

Igår kväll var det korsfästelse i de grekiska kyrkorna. Jag går alltid till kyrkan och följer det drama som utspelas. För det är verkligen ett drama när lamporna släcks och processionen går runt inne i kyrkan med det stora träkrucifixet. Människor står med böjda huvuden med ljus i händerna, några ligger på knä och flera gråter. Och dramat blir extra påtagligt när korset spikas upp mitt i kyrkan och hammarslagen ekar.


När mässan är över vid 23-tiden ska epitafen (graven) smyckas med färska blommor. Varje kyrka gör sin egen och det blir nästan en tävling om vem som gör den finaste.
Som alltid åkte vi upp till ett litet bergskapell vid 22-tiden där allt sker i liten skala och där vi kan vara med själva och smycka.

Sen gick vi en runda efter midnatt till alla stans kyrkor för att titta på de olika epitaferna. Kvinnor sitter i kyrkbänkarna och sjunger vackra sorgesånger medan andra smyckar. Och folk går ut och in hela natten för att kyssa den korsfäste. I en av kyrkorna hade man gjort den här epitafen, med en bild på. Och med massor av rosa blommor...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Underbara dekorationer! Själv är jag litet ambivalent när det gäller religiösa traditioner, men tron har ju alltid varit en tröst för många i svåra tider, så bra att det finns något som består och ger någon form av trygghet. Jag tycker ändå att det bästa med den ortodoxa påsken är att den samlar familj och släkt i en gemenskap som vi sällan ser här hos oss!
h. Inga-Britt

anneli sa...

Så fantastiskt fina epitafen!
Ha en god påskhelg!

eija sa...

Denna unika stämning under grekiska påsken är så fin. Om man kan vara med hela veckan, glömmer man det aldrig!
Kalo Megali Paraskevi!

Aleka sa...

Oh har aldrig varit i kyrkan under korsfästelsen. Eller hört om de. De får de nog bli nästa påsk. Men nu på långfredagens kväll kommer jag nog att gå. Tycker de är så intressant med alla dessa traditioner, och gillar faktiskt att vara i kyrkan.

Har heller aldrig hört att man inte ska laga mat idag. bara att de flesta är väldigt strikta idag och håller sig till grönsaker, ingen olja/smör och "blodlösa" varelser. Men jag antar att de beror på hur noga man är. Här ska de ätas mussel/räkpasta för de som vill hålla lite mer på sig, och kyckling för mig och svägerskan som inte följer de alls =)

Alltid kul när jag får lära mig lite mer från dig! Min sambo är värdelös på allt som har med traditioner att göra.

Karin sa...

Intressant! Ligger påsken "still" i almanackan, eller flyttar den sig som här hos oss?

Fina bilder!

Apropå stängt på långfredagen: Här hemma var det förbud mot filmvisning och dans och annat syndigt långt in på 60-talet.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Du har rätt i att påsken samlas familj och släkt på ett särskilt sätt! Men de religiösa påsktraditionerna är fortfarande mycket starka, även hos människor som annars aldrig går i kyrkan.
Anneli - ja, de är fina allihop på sitt sätt, det såg vi under vår nattliga vandring till kyrkorna
Eija - Just så är det nog! Det är något man bör uppleva på plats.
Aleka -Har du aldrig varit i kyrkan under korsfäselsen tycker jag absolut att du ska gå nästa år för det är en speciell upplevelse. Och det där med att man inte lagar mat är förstås olika från familj till familj, men det är ganska många som håller på det faktiskt. Kul om jag kan lära dej något av allt det som jag lärt mej här i Grekland - och fortfarande lär mej för varje år...
Karin - Nej, den ortodoxa påsken flyttar på sej men följer en annan kalender än den katolska, vilket betyder att den ibland sammanfaller och ibland firas på olika dagar. Och det där med förbud mot "syndiga" saker som bio och dans minns jag också väl!

Gnuttan sa...

Förstår att du går i kyrkan på långfredag, med sådana (som så ofta i Grekland) speciella traditioner. Dessutom kul att se dina fina ägg (i inlägget inunder). Minns det så väl när du skrev om det vid påsk för nogot/några år sedan. Till nästa år kanske jag själv skulle försöka?!