Sidor

torsdag 10 maj 2012

Elden har tänts

Nu har den tänts, den olympiska elden. För en liten stund sen skedde den högtidliga ceremonin i Olympia. Och nu är elden på väg för att under en veckas tid besöka nästan hela Grekland innan den lämnas över till OS-organisatörerna i London. (Bilder lånade från nätet). Tyvärr passerar den inte Naousa den här gången, men på söndag stannar den till i Veria.

Det känns lite tryggt att den olympiska elden tändes precis som den alltid gjorts, trots den politiska och ekonomiska osäkerhet och turbulens som råder. För någon regering verkar inte kunna bildas. Nyvalet kommer allt närmare och hotbilderna blir allt större. Nu surrar det i luften av ord som konkurs, ekonomisk bankrutt och kollaps. Läs gärna DN som har en god analys av vad som pågår.

Och svenska tidningar hör av sej och vill intervjua folk som röstat på Gyllene gryning (Chrisi Avgi), det högerextrema partiet som använder sej av nazistiska symboler.  DN berättar här om partiets presskonferens då alla journalister tvingades stå upp i "respekt" för partiledaren. Och man undrar verkligen, vilka i hela friden ÄR alla dessa människor som plötsligt ställer upp på detta partis åsiker om nationalism, rasism och renrasighet? Är det nån jag känner?? Jag är fortfarande smått chockad över valresutatet. Jag har aldrig sett någon aktion från detta parti i Naousa, men idag när jag luskade runt lite fick jag veta att en av dem som öppet ställer upp på partiet jobbar i en affär i mitt kvarter och jag ser honom dagligen. Kan inte hjälpa att jag nu ser på honom med andra ögon...

Grekland har ingen tradition när det gäller nazistiska åsikter, tvärtom kan man säga eftersom landet drabbades hårt under andra världskriget.  Men det är skrämmande att se hur en ekonomisk kris kan få folks missnöje att ta sej såna uttryck. Det är i såna situationer som ord som säkerhet, ordning och reda och invandrarhat lockar till sej väljare.


9 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är grymt att ett sådant parti fick så många röster, särskilt då i byn Distomo som anklagar den tyska staten på skadestånd från 2 världskriget. Men så är det i svåra kristider. Det är alltid några andra som har skulden. Så var det även när Tyskland förenades och arbetslösheten blev relativ hög, särskilt i östra Tyskland. Då var det utlänningarna som tog deras jobb. Än om det var jobb som tyskarna inte vill ha eller utföra för lönen var för liten. Då uppstod även ett liknande parti som den Gyllene Gryningen, men nu har det blivit relativt tyst om dem.
Jag tror att ganska så många greker har redan nu ångrat sig att de röstade på detta partiet nu när de har sett bilderna på tv. Visserligen var det yngre som valde detta parti men någon större framtid tror jag inte det har. Det får man åtminstone hoppas på.
Skönt att det fortfarande finns en tradition här i landet med den olympiska elden.

Charlotta B sa...

Så vitt jag har förstått det hela så är det bara kommunisterna och Chryssi Avgi, som gick till val pa helt lämna euron och gå tillbaka till drachman för att devalvera och kunna återfå tillväxt, något som allt fler ekonomer förespråkar. De flesta övriga nya partier verkar ju bara vilja stoppa besparingsåtgärderna men ändå ha kvar euron och(kakan) bidragen från EU. Kan inte detta vara en delförklaring till att ytterlighetspartierna till höger och vänster gick framåt?

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, det är alltid lätt att ta till syndabockar och särskilt i kristider, men det är skrämmande hur lätt detta parti kunde öka från nån halv procent till sju procent! Det är bara att hoppas att du har rätt i att många redan har ångrat sitt val, nu när man sett mer av vad det står för.
Charlotta B - Jag vet inte om dessa partier gick ut så klart just med att man ska gå tillbaka till drachmer, men visst är det så att en del röstade på dessa ytterlighetspartier för att de hade en tydligare linje just i denna fråga. Så visst kan det vara en delförklaring. Och jag vill tro att många inte riktigt visste vilken ideologi som Chryssi Avgi står för, vilket förhoppningsvis innebär att de förlorar en del väljare igen nästa gång.

Eva in Athens, Greece sa...

Man undrar verkligen...
Jag tror att man kan skylla på att Grekland och EU inte gjort något åt den illegala invandringen under så lång tid. Tusentals som kommit in i landet och många av dem fick sätta livet till. De kom hit med drömmar som raskt krossades. Många har blivit brottslingar för att överleva. De har inte ett hem att gå till och driver planlöst omkring och blir på så sätt ett problem för många andra människor.
Det är säkert bara en av anledningarna, och hur som helst måste människor ju tänka sig för innan de röstar. Tycker de verkligen att invandrare ska slås ner? Tänker de inte på hur många greker som bor i andra länder? Just nu flyttar ju massor av greker utomlands igen.

Grekland nu sa...

Eva - Helt klart är invandrarfrågan en av de viktigaste frågorna som gjort att vissa valt att rösta på Cryssi Avgi. Det går ju inte bara att släppa in hundratusentals människor och sen låta dem klara sej bäst de vill. Självklart blir det då kriminalitet i spåren. Och tyvärr bäddar detta för att vissa personer blir rasister. Men precis som du säger, ibland tycker jag grekerna har kort minne: det är ju inte länge sen de själva var invandrare i Tyskland, Australien, Sverige. Minns de inte hur det var att vara så utsatt och kanske illa behandlad??

Charlotta B sa...

Fast det går väl ändå inte riktigt att jämföra. Grekerna emigrerade till länder, där de visste att de var efterfrågade som arbetskraft och de flesta hade jobb och var sjävförsörjande från dag ett. De tog sig heller inte illegalt till andra länder.
Dagens problem är av en helt annan dignitet.

Grekland nu sa...

Charlotta - Visst, det har du rätt i. Men jag tror nog att många greker upplevt svårigheter och rasistiskt bemötande trots att de i de flesta fall hade jobb. Jag tycker ibland att de borde kunna sätta sej in lite bättre i hur det är att vara invandrare tack vare de egna erfarenheterna. Men dagens invandrarproblem i Grekland är enormt stort och nånting måste göras, i samarbete med EU. Grekland kan inte klara detta själv.

Ingrid sa...

En liten kommentar angående svårigheter att bo utomlands. När jag bodde i Tyskland under åren 1974-2005 så var det inte alltid lätt att hitta en lägenhet när värden hörde att man var utlänning. När värden fick reda på att jag kom från Sverige så fick jag ibland till svars: "Ja, då är det ju lite annorlunda, men vi vill ändå inte ha utlänningar". De trodde nämligen ofta att jag kom från Turkiet när de bara hörde mig i telefonen.

Grekland nu sa...

Ingrid - Precis den upplevelsen har en grekisk väninna haft den senaste tiden i Tyskland. Trots att hon har ett högt uppsatt jobb med god lön har hon hela tiden blivit ratad av hyresvärdarna, troligen just på grund av att de hellre vill ha någon tysk. Och samma sorts "tysta" diskriminering sker även i Sverige där man hellre kallar någon till jobbintervju som heter Svensson än Hosseini.