Sidor

torsdag 17 maj 2012

Om förändrade vanor

I krisens spår dyker nya fenomen upp. Folks vanor förändras och man lär sej nya sätt att hantera vardagen när inte pengarna räcker till. Som det här med att äta ute t ex. Det har alltid varit en del av grekernas liv och man har ofta gått ut flera gånger i veckan. Och man beställde in den ena rätten efter den andra, för det mesta mer än man kunde äta. Och när det blev dags att betala notan blev det ofta bråk, för alla ville vara den som skulle betala hela notan och bjuda de andra.

Det där hör till förgången tid. Nu är det många som inte går ut alls, eller man har minskat det till nån gång då och då. Man tänker sej för innan man beställer in, och det är inte längre skamligt att kolla i menyn vad varje rätt kostar...

Det här tillsammans med höjd restaurangmoms till 23 procent har gjort att tavernor och restauranger gått dåligt, många har fått slå igen. Men då får man hitta nya sätt att locka kunder: nu lockar man med menyer till fast pris. I Thessaloniki slog det här igenom i vintras under en gourmetmässa. Då påbörjades en kampanj sa sa att "vi äter ute på tisdagar för tio euro" vilket innebar att ett antal matställen erbjöd menyer för tio euro en kväll i veckan. Nu har det spridit sej och på många ställen kan man nu äta för tio euro varje dag i veckan. Man får då välja en maträtt, en sallad och ett glas vin eller öl för tio euro.

Idag när jag var i Thessaloniki gick sonen och jag till det här stället som mest lockar studenter. Här erbjuder man varmrätter för 3.80 euro,  antingen man sitter till bords eller tar med sej hem. Och man kan betala för att få mat för en vecka, två veckor eller en månad - och dessutom få den levererad hem till dörren - till ett ännu lägre pris.

Nöden är uppfinningarnas moder brukar man väl säga, så det kommer nog fler idéer. Visst sitter folk fortfarande på kaféerna, det hör ju till livsstilen. Men det går bra att sitta på en stenbänk också med kaffet i en pappersmugg, då kostar det kanske inte mer än 80 cent eller 1 euro...

12 kommentarer:

Madicken sa...

Kan tänka mig det blir ändrade vanor med alla prishöjningar. Blir väl varse det snart. Vi åker till Kreta i morgon...

Grekland nu sa...

Madicken - Skulle vara intressant att höra hur man som turist märker krisen! Hör gärna av dej sen och berätta. Och ha det jätteskönt!

Madicken sa...

Ska göra så, höra av mig alltså och har läst det blir runt +30 nästa vecka så jag ser fram emot badande och ledighet :)

Birgitta sa...

Jag har alltid tyckt att det är synd att beställa in så mycket mat som ingen äter. Som svensk är man ju uppfostrad att inte kasta mat.

Tina sa...

Det låter ju fantastiskt! Men på vår taverna i Rio som hade grekisk husmanskost (magirio) åt vi ändå oss proppmätta på betydligt mindre än 10 euro per person inklusive vin.

Marina pa Kreta sa...

Jag tror inte turisterna märker av krisen alls.
Jag skulle inte heller märka av krisen om jag hade pengar.

Grekland nu sa...

Birgitta - Precis, håller med dej, jag hör alltid till dem som försöker bromsa när beställningarna haglar för jag vet att det blir för mycket. Därför gillar jag det här med en fast meny.
Tina - Jo visst finns det matställen där man kan äta billigare, men risken är alltid att det drar iväg och det blir dyrare än man tänkt. Med det här fasta priset drabbas man inte av obehagliga överraskningar i alla fall...
Marina - Där har du en poäng,den som har pengar kan fortfarande leva gott! Men alla dessa affärslokaler som gapar tomma där det förr sjöd av liv, det är sånt som märks tydligt här hos oss. Kanske ni fortfarande är lite förskonade från det på Kreta, så säger i alla fall dottern.

Anonym sa...

Ska man märka något av ändrade restaurangpriser bör man nog undvika turistorterna, de är knappast anpassade efter inhemska plånböcker. Inte efter min heller, kan jag säga, hör inte till dem som har en saftig pension. Jag har alltid undrat litet över grekernas sorglösa sätt att hantera pengar, att äta ute är aldrig billigt, fastän nog så trevligt och bekvämt.
Och jag känner som Birgitta när det gäller att lämna mat oäten.
Nu skrämmer alla oss med stora stygga vargen (konkurs i hela EU). Kan bara säga att så här länge fick byråkraterna pengarna att räcka till, hela EU-organisationen är ju ett enda ohyggligt slöseri med pengar, byråkrater producerar som bekant ingenting annat än papper. Bäst att gå ut och titta på de skira vårbjörkarna så kanske man blir gladare.
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Ja, förr i tiden blev det ofta heta diskussioner vem som skulle betala notan. När jag kom med förslaget att vi kunde dela på den var det precis som om jag inte var helt klok i huvudet. Så där ser man hur vanorna ändras i kristider och lite "svenska" seder kommer in angående betalningen av notan.
Månde den 17 juni komma fort så valet är över och vi vet resultatet för man kan inte höra mer på dessa diskussioner från partiledarna som snackar alla på en gång och högljutt.
En trevlig helg.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jag har också förundrat mej över grekernas, som du säger, sorglösa sätt att hantera pengar när de är ute. Men går man några år tillbaka så var ju priserna rent allmänt mycket lägre och hushållsekonomin klarade tydligen av att man levde så. Inte helt lätt att ställa om nu. Men det går, folk hittar på nya sätt, t ex nåt så enkelt som att dela lika på notan!
Ingrid - Ja du, visst kände man sej dum när man tyckte att man kunde dela på notan...småsint på nåt sätt. OCh jag är också så trött på dessa evinnerliga politiska diskussioner, skulle föredra att man började jobba istället för att få landet på fötter!

Freedomtravel sa...

Folk blir arbetslösa och kan inte gå ut och äta... och då går restaurangerna dåligt och ännu fler blir arbetslösa. Man förstår att de försöker tänka i kreativa banor för att fortsätta kunna få kunder.

Grekland nu sa...

Freedomtravel - Precis så är det ju, allting hör ihop och krisen får dominoeffekter. Ibland får man gå halva vägen var för att fler ska klara sej.