Sidor

torsdag 31 maj 2012

Om greker och andra

Ena stunden sol, nästa stund regn och åska. Och så håller det på. Växlande väder heter det visst.

Måste tipsa om en bok som jag just läst. Den är särskilt kul att läsa för oss som bor i Grekland. Eller för er som ofta besöker landet. Den heter "Greker och andra" och är skriven av Christina Tziovaridou Claeson (Carlsson Bokförlag). Hon är en riktig veteran bland oss svenskar här i Grekland, med sina 48 år i landet.

För mej ger boken många igenkännande skratt, för den berättar om dråpliga incidenter och kulturkrockar. Författaren driver ofta med sin egen naivitet, "för blåögd var jag på alla sätt", skriver hon.

Boken är en berättelse om möten med människor. Och mest med greker förstås. Genom dessa möten får man också insikt i landets 1900-talshistoria. En del personporträtt är mycket gripande. Som mötet med den okände taxichauffören, eller busschauffören Kostas. Det hör till saken att Christina jobbat som guide under en massa år och väglett otaliga svenska turistgrupper.

Det här är en bra bok att läsa i dessa tider då både mycket och mer sägs om Grekland och grekerna. Boken är en kärleksförklaring till folket och landet. Den sortens kärleksförklaring som mognar fram efter många års samvaro, då man ser den andres skavanker och brister men där kärleken ändå fördjupas och består.

På frågan om hon längtar hem till Sverige svarar hon att, nja hon är ju hemma. Dock känner hon nostalgi när hon känner doften av nyklippt gräs, tång och hör orden "Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden". Men det går fort över.  

(Jag länkar här till några sidor som skriver om boken, MyNewsdesk och adlibris )

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å, den måste jag försöka få tag i, älskar alla skildringar av hur det är att bo utomlands på heltid.
h.Inga-Britt

Karro sa...

Ah den maste min mamma kopa till mig och ta med!! Tack for tipset!

Monica P sa...

Jag får väl be någon av mina sommarbesökare att ta med ett ex till mig!
Idag träffade jag en tjej från Naoussa, jag tror hon heter Theodora, men det var så mycket folk på kaféet och alla pratade som vanligt i munnen på varandra, nå, hon var från Naoussa och jag nämnde ditt namn och att din man undervisar om rymden-och hon sa: han är underbar! Mycket intressant!
Hon är med i någon förening här som har med kultur att göra och man ska demonstrera med teater och musik nästa helg.
Världen är inte så stor, bekantas bekanta, vad är det dom säger att det är bara sex led mellan alla människor , eller var det nio?- Fast det tror jag inte stämmer. (Jo, här på vår lilla plätt stämmer det absolut.)

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Tycker absolut att du ska läsa den!
Karro - Ja, det är en bra beställning från Sverige, absolut läsvärd tyckte jag!
Monica - Nämen, ja världen är då liten minsann! Kanske är det nån av makens fd elever, han jobbar ju på gymnasiet och det är många som hunnit ha honom som lärare under de 18 år vi varit här. Var det en ung tjej?

Monica P sa...

Inga-Britt, jag har helt förlorat min förmåga att bedöma folks ålder...Ung, ja. Hur ung? Inte en aning. Det har något att göra med perspektivförskjutning när man själv blir äldre...men jag träffar henne säkert igen ,vår ö är liten...så kan jag fråga i vilken skola hon ( nyss) gått...

Anonym sa...

Hej!

Jag köpte alldeles nyss ett exemplar till min svenska fru, fast jag är ju själv sugen att läsa den också, så klart :)

Hälsningar,
Stelios