Sidor

onsdag 30 maj 2012

Smak av barndom

Mmmm, finns det nåt godare än färska spritärtor? Jo, för all del, det kanske det gör, men för mej följer det alldeles särskilda minnen tillsammans med smaken, som gör att jag blundar och njuter.

Jag ser min familjs kolonilott framför mej. En liten täppa som vi hade under några år när jag var 5-6 år. Det växte frodigt av både blommor och grönsaker. Min mamma var flitig som en myra där hon pysslade med grönsakslanden, inget ogräs gick hennes öga förbi. Pappa tog det lugnare, minns inte riktigt vad han gjorde för det var väl inte hans grej att gräva i jorden precis. Men nån viktig uppgift fick han säkert av mamma.

Och jag, vad gjorde jag då? Jo, jag spritade ärtor och tyckte jag var jätteduktig, trots att hälften hamnade i munnen. Och så är det nu också. Jag tycker jag är jätteduktig som köper färska spritärtor och sitter på balkongen och rensar (och stoppar i munnen). Sen kokar jag en sås av lök, färska tomater, persilja och en potatis skuren i bitar. Där lägger jag i ärtorna som sen får koka en stund. Har just ätit detta till lunch och jag kände smaken och lukten - från min barndoms kolonilott...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmmmmmm.......

Pettas sa...

Oj, det där receptet fick det att vattnas i min mun. Tur att jag har sått sockerärter i år:)..skall anteckna så jag inte glömmer. Låter väldigt gott

Tack!
:D

Musikanta sa...

Håller med Karin om att det låter gott med röran. Ska pröva nästa gång fast då blir det nog djupfrysta ärtor...

Lustigt hur man minns detaljer i sin barndom av lukter. Som Marcel Proust beskriver sin mandelkaka i À la recherche du temps perdu. Jag kom inte längre än till mandelkakan, haha!
Kram från Ingrid

Birgitta Ryås sa...

Spritärtor kopplar jag också till min barndom. Våra närmaste grannar hade rader av spritärtor på tomten. Ibland "råkade" jag snubbla till där, så jag fick tag i några ärtor...
Jätte-gott!
Ditt recept lät mycket gott också.

Anonym sa...

Det lät väldigt gott receptet på ärtor,jag brukar göra fasolakia recept som min svärmor lärde mig när hon var i Sverige.Ikväll har vi tittat på ett program som heter kniven mot strupen,spelades in här i Nässjö på Akropollis en grekresturang,som vi ofta besöker.Det är familjer från Kilkis som äger den.Dimitris har hjälpt dem mycke med inredning,eftersom han var inredningssnickare.Men det var inte mycke kritik dom fick,är väl bara en PR grej.Hälsning från Nässjö!


sv

Grekland nu sa...

Anonym - Instämmer, mmmmm....
Pettas - Enkelt men gott!
Musikanta - Går lika bra med djupfrysta förstås - men de färska är ändå oslagbara! Och lukter kan få en förflyttade i ett nafs tillbaka i tiden, de bär många minnen med sej. Kram!
Birgitta - Haha, jaha du, så lyckat att du råkade snubbla just där..!
Anonym - Ungefär samma recept som med fasolakia (haricot verts alltså för den som inte kan grekiska), det är ju ett basrecept i grekisk matlagning. Filminspelning på grekisk restaurang i Nässsjö? Låter spännande!

Grekland nu sa...

Anonym i Nässjö - Nu har jag sett programmet! Kul att se lite Nässjö-bilder och höra dialekten...Såna här program finns här också, hoppas det ska gå bra för restaurangen nu!

Tina sa...

Jag åt också färska ärtor när jag var liten. Och fullkomligt ÄLSKAR arakas! Mmm, gott!!!