Sidor

tisdag 29 maj 2012

På tal om mediciner

Ibland häpnar man över vad som skrivs i tidningarna. Visst, jag är själv journalist och har säkert skrivit en och annan klantighet under åren själv, men LITE bättre research och text har man rätt att förvänta sej av en av Sveriges största tidningar.

Jag läser den sällan själv men bloggaren Anitaskreta tog upp en artikel i Expressen häromdan som handlar om att "Grekland har slutat ge folket medicin". Bara rubriken är ju urdålig. Vadå "ge folket medicin"? Det sägs att apoteken börjar få slut på medicin  "som tidigare delats ut gratis till medborgarna". Här får man uppfattningen att snälla staten och apoteken delat ut mediciner till höger och vänster helt gratis, kom och ta...

Alltså, så här är det. Den som arbetar i Grekland betalar in sociala avgifter som går till någon av de försäkringskassor som finns. Det gör att man har rätt till sjukersättning vid sjukdom, handikappbidrag vid behov samt rabatt på medicin. (I alla fall har det hittills varit så för just nu försvinner alla förmåner i rask takt). Maken som är statligt anställd har hittills betalat 25 procent av den verkliga kostnaden för sina receptbelagda mediciner. De övriga 75 procenten har apoteken fått från försäkringskassorna, eller i alla fall SKULLE ha fått. För det är det som är problemet: just nu är försäkringskassorna och i förlängningen staten skyldiga apoteken miljontals euro.

Och det är därför som apoteken förra veckan gick ut i strejk ett par dar och dessutom i protest  nu vägrar ge rabatt på mediciner, vilket innebär att kunderna får betala hela summan. Sen får man lämna in kvittot till försäkringskassan och HOPPAS att man får tillbaka de 75 procenten nån gång...

Jag gick till min apotekare i morse för att höra hur det kommer att bli med min spruta som jag tar varje månad och som hör till gruppen cancermediciner. Just denna kategori av mediciner har hittills varit helt gratis för patienterna.  Måste jag betala den själv nu? Nja, sa han, staten har sagt att vi ska få betalt i morgon och då blir det som vanligt igen, att kunderna får sin rabatt. Vad kostar min medicin, undrade jag (ifall det nu blir nya strejker)?  - 700 euro, svarade han!! Pang, det svartnade för ögonen och jag stapplade därifrån.

I landet Grekland pågår en social nedrustning i snabb takt, helt klart. Men det är fortfarande ett alldeles underbart land att semestra i! Så tveka inte att komma hit, ni turister behövs! Idag kan ni läsa en bra artikel i SvD som ger råd för den som vill åka hit, skriven av min goda vän och fotografkollega Marie Mauzy.

18 kommentarer:

Musikanta sa...

Detär väl alltid så att man inte ska lita på allt som står i tidningen. Bra att du redde upp begreppen i alla fall.

Jag vet ju själv när jag frilansade för Norrköpings Tidningar att det nästan alltid var något fel i den artikel jag skrev som jag själv inte var ansvarig för. Ekonomisk gudstjänst i stället för ekumenisk t.ex. vid ett tillfälle.

Kram från Ingrid som verkligen hoppas att du inte behöver betala din dyra medicin själv. I så fall är det väl dags att komma hem till Sverige...

Anonym sa...

Ja, har funderat en del på hur det går nu för alla dem som behöver mediciner kontinuerligt. Det är ju klart att apoteken inte har resurser att ligga ute med sina fordringar. Skrämmande att tänka på! Har själv i familjen 2 personer med daglig medicinering, en diabetiker och en med förmaksflimmer och högt blodtryck.
Skulle bli medellösa ganska snabbt om hela medicinkostnaden föll på oss. Hoppas verkligen det ordnar sig, även om det ser bekymmersamt ut!
h. Inga-Britt

anitaskreta sa...

Det är ju helt enkelt katastrof om du ska behöva betala 700 för medicinen du behöver! Det är ju faktiskt en hel månadslön!

M sa...

Jaha tänkte jag för ett par veckor sedan, nu har tidningarna börjat igen. Det känns ofta som om de som skriver missuppfattar situationen med vilje i syfte att skapa en hätsk stämning och de vill inte informera, de vill bara sälja lösnummer. Man undrar hur dessa skribenter orkar med sig själva.

Trevlig vecka, M

Monica P sa...

Kan det vara möjligt att det är så dyr medicin? Min man har fått gå igenom en serie med cytostatika (men inte sprutor,) och de kostade 70 euro per gång, som han dock slapp betala själv, har man ca-diagnos ska det vara fri medicin. Än i alla fall- och räkningen lär man skicka till Sverige eftersom IKA och FK har avtal för oss ålderspensionärer i alla fall. Jag har just krånglat för att få medicin till en gammal släkting, fick betala 83 euro. När (men när?) strejken tar slut ska jag få tillbaka pengarna...

Grekland nu sa...

Musikanta - jo, småfel blir det titt som tätt, det erkänner jag, men det här var ovanligt dåligt och klantigt skrivet tyckte jag. Det lät på apotekaren som att det skulle ordna sej så jag hoppas på det bästa. Att åka till Sverige? Nja, vem vill ha oss två som snart är pensionsfärdiga på arbetsmarknaden??
Inga-Britt - Ja det blir verkligen dyrt om det här fortsätter! Men förhoppningsvis kommer det att lösa sej - för tillfället i alla fall...
anitaskreta - Precis! Det är helt omöjligt, men apotekaren lät hoppfull och trodde att de skulle få betalt i morron. Kanske problemet är löst för ett tag framöver i alla fall...
M - Ja, det finns ovanligt mycket okunskap i vissa tidningar och man gillar att förvränga bilden av Grekland. Jag håller med dej, hur orkar de med sej själva?
Monica - Jo, han sa faktiskt 700 för jag frågade två gånger, trodde inte mina öron! Min förra antihormonmedicin kostade 120 euro, så det varierar nog väldigt. Hoppas du får dina pengar tillbaka!

anneli sa...

Fattar inte att tidningarna skriver typ " samhället har slutat att fungera" ingen får medicin, folk dör!! Varför ska de skrämma upp folk för att komma hit till det vackra underbara landet!!

Eva in Athens, Greece sa...

Bra skrivet och förklarat, Ingabritt!

Jag ser att du inte har sådana där små delningsknappar som man kan välja att ha i slutet av inlägget. Gå till "Layout" och "redigera blogginlägg", så blir det lättare om man vill dela på fb!
Kramis
☼☼☼

escapetocrete sa...

Helt tokigt! Vi får hålla tummarna för att det kommer att ordna sig. Hörde att turisterna har blivit färre och det vore sorgligt om vi inte får hit dom.
kramar till dig Maud

Grekland nu sa...

anneli - Visst är det tråkigt med den här typen av skrämselartiklar! Ok, det är mycket som inte funkar, men i det stora hela lever vi ju vidare ungefär som vanligt (men med mindre pengar i plånboken förstås...).
Eva - Åh, tack för tipset! Har genast åtgärdat detta. Du är så duktig på att hålla koll på sånt här, för egen del blir det liksom inte gjort.
Maud -Tack för dina tummar! Tror det kommer att ordna sej. Och visst är det jätte synd om turisterna väljer bort Grekland för jag tror inte någon som åker till öarna märker av krisen alls.

Markus- mittgrekland.se sa...

Befinner mig för fjärde veckan på öluff just nu och kan säga att det fortfarande är helt underbart att semestra här.

Grekland nu sa...

Markus - Kul att höra! Och jag tror dej, på öarna märks knappt krisen alls. Ska lägga till din blogg i min lista och följa din resa.

Staffan sa...

Tyvärr verkar du ha rätt Ingabritt. Idag när jag var på vårdcentralen så mötte jag två uppgivna läkare. De berättade att deras löner nu är 500 € per månad. Jag fick ut mitt månatliga recept som kostade 5 €. När jag sedan kom till apoteket för att hämta ut min medicin så möttes jag av en lika uppgiven farmacept. Hon hade inte råd att ta hem medicin i förväg eftersom försäkringskassan IKA inte betalar henne för mellanskillnaden av vad läkemedel egentligen kostar. Hon visade mig sina tomma hyllor. Jag fick endast en ask blodtrycksmedicin och fick betala fullt pris. Nu är det kaos i Grekland sa hon till mig. IKA klarar dessutom inte av att rekvirera pengar för min medicin från Försäkringskassan i Sverige. Så nu har jag tagit kontakt med min gamla vårdcentral i Sverige och frågat om de kan hjälpa mig med min medicin.

Grekland nu sa...

Staffan -Ja, det är för bedrövligt. Och som alltid är det vi patienter som blir lidande! Jag hoppas på att kunna få ut min medicin på sjukhuset om det inte löser sej på nåt annat sätt, för några 700 euro kan jag inte betala!! Hoppas du kan få nån hjälp från försäkringskassan i Sverige.

Peter sa...

Otroligt intressant att läsa om vilka effekter den ekonomiska krisen ger inom olika områden. Just läkemedel är ju så himla illustrativt - hur sjuka och svaga riskerar att drabbas. Det finns många spekter på det du skriver om, inte minst dilemmat att modern vård och behandling ofta är extremt dyr och att det leder till en jättesvår fråga om prioriteringar: vem och vad ska samhället subventionera när kostnaderna rusar iväg och behandlingarna blir allt mer avancerade och effektiva men också betydligt dyrare - särskilt i ett läge när samhällets resurser krymper...
En annan ytterst intressant aspekt är mediernas förmåga att förenkla, generalisera och måla så svart-vitt att sanningar och nyanser flyger all världens kos. Tråkigt med så kass journalistik.
Bra och läsvärt inlägg som vanligt!

Grekland nu sa...

Peter - Precis så är det ju, att det finns många aspekter på det som sker just nu. Och eftersom allt hör ihop får det dominoeffekter som i slutändan alltid drabbar de svaga. Apoteken vägrar ge kunderna rabatt på mediciner eftersom staten inte på länge gett dem betalt för mellanskillnaden. Katten på råttan och råttan på repet...Men man blir så vansinnigt upprörd när det drabbar sjuka och svaga grupper! Och kass journalistik när det gäller Grekland har vi tyvärr sett alldeles för mycket av...

Ugewis sa...

Skakande att läsa detta. Åk till Sverige medan tid är, det kommer inte att ordna sig på ett bra tag, inte ens ledande politiker som måste vara försiktiga i uttalanden vågar lova att det vänder. Sedan blir det ju sämre i Sverige också men det borde inte gå lika snabbt utför, vi har kärn- och vattenkraft och bättre ekonomi.

(Inom parentes, om ni undrar varför det blivit så kass i väst: oljepriset har femfaldigats på ett decennium iom Kinas och Indiens industrialisering. Vi är fler globalt som är välbeställda och som är helt beroende av olja, då den är vital för nästan ALLA transporter (dvs i stort sett all handel!) och jordbruk; dessutom i dagsläget omöjligt svår att ersätta - etanol o dyl kan bara ersätta en bråkdel.

Finns ypperliga bloggar om detta, Cornucopia och Flute i Sverige är bara ett par.)

Grekland nu sa...

Ugewis - Du har rätt, det är skakande, och än värre kommer det nog att bli. Det värsta i den här krisen är den nedrustning som sker inom vårdsektorn, tycker jag. Sjuka människor ska inte behöva oroa sej för att man inte har råd med medicin eller för hur man ska få tag på den. Men vi håller nog ut här nere ett tag till, trots allt...