Sidor

lördag 16 juni 2012

Har grekerna tappat sitt glada humör?

En artikel i DN idag har en rubrik som lyder "Ingen ler i Grekland längre" och "Dystra greker går till val". Och jag funderar på om det verkligen är så. Har grekerna tappat sitt glada humör, sitt "kefi"? Är stämningen enbart dyster?

Visst, det finns en djupt liggande oro över morgondagen, över vad som ska hända i framtiden.  Visst, självmorden har ökat och antalet personer som tvingas vända sej till något soppkök blir fler och fler.  Alldeles för många är arbetslösa, många är skuldsatta upp över öronen och de flesta har fått börja ta av sitt sparkapital för att täcka dagliga utgifter.

Allt detta är sant. Men att säga att ingen längre ler i Grekland är inte sant. Folk sitter fortfarande på kafeerna och umgås. Dessutom är tidningarna fulla av skämt om krispolitiken och odugliga politiker.

Häromdan stod det dessutom i svensk press att grekerna tar ut alla sina pengar från banken (dom som har några kvar) och att folk i panik bunkrar livsmedel eftersom man är rädd för en plötslig övergång till drachmer.

När jag var i Aten beslöt min fotografkompis och jag att vi skulle kolla upp den uppgiftern. Alltså gick vi till flera stora livsmedelsaffärer i områden där det bor många nyfattiga. Vi pratade med kunder och affärsbiträden. Och självklart pågår ingen bunkring, även om det då och då kommer någon enstaka person som köper lite extra ris och makaroner.

I en affär blev det en lång diskussion mellan oss och fyra anställda. De berättade om sin oro inför framtiden, om oron inför hotet att förlora jobbet, om deras barn som inte kan försörja sej. Men de var inte kuvade, inte nedtryckta, istället var de fast beslutade att klara även den här krisen.

 "Blir det för eländigt åker jag väl hem till min by och slaktar ett får", sa en av kvinnorna halvt på skämt. "Jag har höns", sa en annan, "så vi kan göra ett byte". Stämningen var såpass glad, med många skratt,  att vi var tvungna att påpeka hur glada de verkade, trots problemen. "Självklart, svarade alla med en mun, "ingen ska ta ifrån oss vårt goda humör! Vi kommer att klara det här, vi greker är ett starkt folk." Och när vi nästan var utanför affären ropade ett affärsbiträde efter oss: "I vår nationalsång står det att ”Grekland kommer aldrig att dö”, och precis så är det...".

Vi gick därifrån och det kändes som om vi själva fått en kick. En glädjekick, från greker i kris.

Uppdatering: Några timmar senare läser jag Kallifatides artikel i DN om "Athen var en gång den gladaste staden i Europa".  Känns som en lätt deprimerad läsning. Men visst, hans bild av Aten är också sann, för det är många olika bilder som tillsammans skapar lapptäcket Aten och Grekland. Skillnaden mellan oss är kanske var man väljer att fokusera: på det positiva  eller det negativa. Och eftersom jag fått en ganska rejäl släng av min mammas optimistiska syn på livet, så väljer jag för det mesta att lyfta fram det ljusa, det positiva....

9 kommentarer:

Ingrid sa...

I denna svåra tid är det inte lätt för grekerna att le men det finns fortfarande en del som inte har tappat helt sitt humör. Och särskilt nu i kväll när Grekland vann mot Ryssland i EM så kan det firas som bara den. Det var en härlig överraskning! I kvartsfinalen kan det nog bli svårt för dem mot Tyskland, men, men man ska inte ge upp hoppet. Det passade väldigt bra att de vann matchen en dag innan valet för det blir minsann och då inte roligt.
Ingrid hälsar.

Karro sa...

Harligt inlagg och heja Grekland!!! Det ar som i fotbolls EM, ingen ska komma har och "leka med" grekerna, dom ar starka och klarar sig. Nu hoppas vi pa en kvartsfinal mot Tyskland, ojoj, vilket krig det kommer bli.

Anonym sa...

Härligt att höra att grekerna inte gett upp! Faktum är att jag tror att t.ex. här i Finland, fast "vi" har den berömda sisun, är folk mycket mer benägna att se den negativa sidan av livet. Så jag undrar hur vi klarar det om vi hamnar i samma läge? Eller kanske krigstidsandan finns kvar i generna, värt att hoppas på i dessa Nokiatider.
h. Inga-Britt

Pettas sa...

Man kan ju förminska grekernas kris till en egen livskris någon gång i jämförelse. Säger man att man har det dåligt så blir det förstorat av omgivningen, säger man inte någonting märks det knappt alls att man mår dåligt.

Gräver man ner sig blir det sämre, försöker man se glädjeämnena är det lättare att le
och gå vidare, ta för sig och överleva...
Ofta binds folk samman när det krisar. Ljuvlig berättelse om får och höna-utbytet:)
Mycket lycka önskas för det grekiska folket. Här äter vi Kalamataoliver och olivolja dagarna i ände och hjälper på vårt sätt så gott vi kan.
Ha det gott!

Karin

Steve sa...

Tack för dina hoppingivande rader.Så skönt att få läsa om den optimism som oxå finns. Allt är inte nattsvart även om media gör sitt bästa för att förstärka eländesbilden.
Roligt att Grekland går vidare till finalspelet i fotbolls-EM. Hoppas att dom går riktigt långt. Det skulle sitta fint om dom oxå fick tvåla till Tyskland.

Anonym sa...

Tack för att du är positiv!
Det är såå mycket skit i svenska medier om Grekland dessa dagar att man blir deprimerad!
För här är ju alla sååå glada (ironi). Känns som att man letar efter elände utomlands för att gotta sig i, för att bevisa något för sig själva.

Hälsningar,
Stelios

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, den segern kunde inte ha kommit mer lämpligt! Den lyfte nog de flesta greker. Nu hoppas vi på det bästa, både på och utanför fotbollsplan...
Karro - Man bara hoppas att de ska ta till vara sin styrka och göra något bra av den när det gäller politiken. Det är så lätt att de fastnar i småsint politiskt gräl. Och matchen mot Tyskland - den måste man ju bara se...
Inga-Britt - Kanske är det så att ett folk får oanade krafter i en svår kris? Och grekerna har definitivt inte gett upp även om de hamnat i en svacka, anser jag.
Pettas -Du har så rätt i att det är bättre att försöka hålla fast vid glädjeämnena, både i det egna livet och i det stora samhället. Härligt att höra att ni äter oliver och olja varje dag!
Steve - Nej, allting är verkligen inte nattsvart, och det känns viktigt att lyfta fram även det positiva. Och segern i fotboll kändes riktigt, riktigt bra just nu...
Stelios - Roligt att du uppskattade det jag skrivit! Och jag håller med dej, det skrivs för mycket negativt och för mycket som är felaktigt.

anneli sa...

Grekerna är ett starkt folk!
Viss ler man och skrattar även i dessa svåra tider .Man försöker verkligen hitta nåt positivt i allting mitt i eländet!

Markus sa...

Härligt med ett inlägg som visar på en annan sida av det som rapporteras i svenska tidningar.