Sidor

torsdag 5 juli 2012

Aristokratiska Volos

Tre dagar i Volos i början av juli, det hör liksom till. Varje år undervisar maken i den astronomiska sommarskolan där. Och jag - svansen - hänger alltid med.

För Volos är en härlig stad, med BRED strandpromenad, massor av folk i rörelse hela dygnet och ett grönt och lummigt berg i bakgrunden. Jag tycker att miljön på strandpromenaden har en aristokratisk atmosfär, med stora pampiga byggnader, fina caféer och en lång rad tjusiga segelbåter. Det är lite av Strandvägen i Stockholm över det hela...

Numera ligger även "Argo" i hamnen. En exakt modell av den båt som Jason och de andra argonauterna enligt mytologin använde när de rodde iväg för att hämta det gyllene skinnet. Den här byggdes för att man skulle försöka göra om samma resa, i form av ett europeiskt projekt. Är inte riktigt säker på vad som hände, men jag tror att man i alla fall lyckades genomföra en del av resan.

På dagarna badade vi förstås. En dag i Platanidia, där vi sen åt lunch alldeles vid stranden, en annan dag i Kala Nera.

Men det blev också lite jobb gjort. Min fotografkompis från Aten kom till Volos och vi gjorde ett reportage om "TEM" - ett lokalt "valutasystem" där man byter varor och tjänster med varann utan pengar. Ett mycket intressant grepp i den kris som råder! För även om stan har en aristokratisk stil har krisen slagit hårt även här, det förstod vi i samtal med folk. Över tusen personer i Volos med omnejd deltar i detta projekt. Bilden visar den marknad som man ordnar ett par gånger i veckan.5 kommentarer:

Ingalill sa...

Låter intressant med utbyte av tjänster -varor, utan pengar inblandade, är det framgångsrikt? Än en gång så vill jag säga att din blogg är den jag VARJE morgon går in och kollar för att se vad som hänt, mycket bra.

Grekland nu sa...

Ingalill - Ja, det är framgångsrikt! Folk vi träffade var väldigt entusiastiska och det är ett bra komplement till den vanliga handeln - för alla har vi något att erbjuda som någon annan vill ha. Och tack för dina snälla ord om min blogg...

Musikanta sa...

Härliga bilder - en sådan fin strand där finns! Jättebra att byta varor med varandra - hade säkert blivit populärt här hemma också om någon hade tagit initiativet.
Kramar från Ingrid

Steve sa...

Lunchbilden fick Greken i mig att vakna. Igår började vi semestern med en sen grekmåltid i växthuset. Ouzo, Grekisk sallad, tzatziki, nybakt grekiskt bröd och Retsina därtill, så nu är jag "in the mood".
"TEM" kanske kan vara nåt även i icke kristider.

Grekland nu sa...

Musikanta - Jag tror som du, att en sån handel skulle vara bra för alla. Men det behövs entusiaster för att sätta igång och driva det hela.
Steve - Det låter härligt - en grekisk måltid i växthuset! Med lite fantasi kan man nog förflytta sej hur långt som helst...Och jag tror också på TEM, som ett alternativ på fler håll och även i goda tider.