Sidor

söndag 1 juli 2012

Musikalisk fest

Mitt första år som körsångare i Grekland är över. Idag hade vi avslutningsfest och nu får vi lite semester från övandet.

Att börja sjunga igen efter så många års uppehåll är det bästa jag gjort på länge. Jag har längtat till övningarna och jag är övertygad om att sången även hjälpte mej mentalt när jag var sjuk i vintras. När man sitter där med noterna framför sej och tar ton glömmer man för en stund det mesta som är tråkigt. Musik som terapi bör inte underskattas!

Idag på förmiddagen träffades vi utanför kyrkan i byn Strantza, strax nedanför Naousa. Hettan dallrade och syrsorna spelade frenetiskt.


 Några tappra personer ställde sej framför grillen (pust!) och såg till att vi fick en massa mat att äta. Sen dukade vi långbord under det skyddande taket.

Drickan - och vattenmelonerna - hölls kalla under rinnande vatten.


Sen kom instrumenten fram och vi spelade och sjöng, den ena sången efter den andra. Fast inte vår vanliga repertoar, utan andra sånger. För det är ju så att greker har en outsinlig sångskatt att ösa ur - och alla kan texten (det är jag så imponerad över, själv kan jag knappt hela texten till en enda svensk sång...). Det var en riktigt trevlig söndag.


5 kommentarer:

Christina sa...

Musik kan vara plåster för själen. Visst är det så att de flesta greker kan texten och det kan vara fler generationer som sjunger tillsammans, ung som gammal.

Grekland nu sa...

Christina - Plåster för själen - helt klart! Så fram för mer sång och musik, det skulle vi alla må bra av. Och precis som du säger så sjunger man ofta tillsammans över åldersgränserna och det är härligt!

Anonym sa...

Ja, jag har också noterat att alla kan texterna på tavernor och konserter, överallt faktiskt!
Även om jag själv har en massa vistexter i ryggmärgen, ligger jag i lä jämfört med grekerna.
Och hett ser det ut, det kan vi inte säga att vi lidit av här i höga Nord, hittills i alla fall. Nu räcker det med regn också, kan vi byta väder med er ett tag?
h. Inga-Britt

Musikanta sa...

Ja, man blir imponerad när man kommer utomlands över att så många kan så många texter utantill. Jag som är musiker och har ackompanjerat allsånger sedan jag var tonåring kan nästan inga texter utantill. Bara en del psalmverser som man fick lära sig utantill i skolan...

Om du har möjlighet att se på svensk TV vill jag rekommendera en serie på tre delar - KÖREN - som handlar om en ung körledare, Gareth Malone, som bestämt sig för att skapa en framgångsrik kör av soldatfruar som bor isolerat på en bas i England medan deras män tjänstgör i Afganistan. Helt UNDERBAR! Den började förra måndagen och idag ska jag titta på den andra delen. Den går i ettan i SVT.
Kramar från Ingrid

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jo, nog ligger vi i lä, alltid...Och visst kan vi byta några dagar, för här är just nu olidligt hett med ca 35 grader och då är det FÖR MYCKET! Men för många regniga kyliga dagar vill jag förstås inte heller ha.
Musikanta - Åh, tack för tipset! Den serien ska jag gärna titta på!