Sidor

lördag 7 juli 2012

Frukt på löpande band

Vi upplever just nu en mini-invasion av tyskar i Naousa. Och den mycket vänligt sinnade invasionen består av tio stycken 17-åringar och en garvad lärare från Wurzburg.  Maken och lika många grekiska elever åkte till deras stad förra året och nu är det dags för dem att komma hit. Skolutbyte, med andra ord.

De tyska eleverna bor hemma hos de grekiska eleverna medan läraren bor hos oss. Tror det är femte gången han är här, så han är helt självgående. Och han pratar dessutom bra grekiska, så jag slipper svettas över min gamla tyska. Svettas gör vi så bra ändå, för det är 35 grader varmt.

Idag blev det ett studiebesök på en av Greklands största fruktfabriker. Den heter Katsiamakas och ligger strax utanför Naousa, enormt stor och imponerande. Där är det just nu högsäsong och full rulle i flera skift.

På det här löpande bandet tas aprikoserna om hand och läggs i lådor.

Och det går åt många lådor av olika storlekar.

I en annan avdelning tar man hand om körsbären.

Och här är det fråga om persikor .

Här berättar tyske läraren för eleverna om något spännande.

Över 300 fruktodlare lämnar sin frukt till Katsiamakas för vidare färd ut till uppköpare, främst i Grekland men också i andra länder (Holland och Ryssland i första hand). Här lastar en av småodlarna av sin skörd.

Ikväll blir det mer frukt, då ska vi till en körsbärsfest i en by uppe i bergen. Med mat och dans.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevligt att höra att det finns tyskar som inte bojkottar Grekland!
Undrar f.ö. om inte tyska banker har några kossor på isen i den här finansröran??
Läste idag en kommentar av en kvinnlig konstnär i Volos om hur krisen drabbat henne. Inga inkomster, ingen el och ingen köpare till hennes lägenhet. Vad ska man säja när man sitter här uppe i relativ trygghet tillsvidare? Hon är helt beroende av goda vänner för sin överlevnad (61 år gammal)
Hoppas det blir bättre nån gång!
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jodå, nog finns det vänligt sinnade tyskar! Tror det fortfarande är många tyskar som älskar Grekland, oavsett vad politiker och kvällspress hittar på. Och vad kul att du läst om den kvinnliga konstnären! Henne träffade min fotografkompis på när vi var i Volos. Det är knappt man tror det är sant när man hör såna historier. Om några dagar kommer troligen en artikel av mej och fotografen i samma tidning - om den alternativa valutan TEM...

Eva in Athens, Greece sa...

Toppen med skolutbyte. Intressant och trevligt inlägg som vanligt, Ingabritt. Önskar jag kunde titta in hos dig varje dag, men tiden räcker inte till något nu för tiden...
Massor av kramar från ett lika kokhett Aten!
☼☼☼