Sidor

onsdag 11 juli 2012

I Aristoteles frodiga trädgård

Det är dagar fyllda av guidning och resor hit och dit i Naousa med omnejd.  De tyska eleverna måste ju få se så mycket som möjligt. Normalt en mycket trevlig sysselsättning. MEN när det är 36-37 grader varmt vareviga dag så orkar man knappt, stundtals blir det bara för jobbigt.Hur som helst så var vi i Aristoteles skola igår, eller i "the garden of Aristotle" som den poetiska titeln lyder på den film som vi såg efter att vi besökt själva platsen.


Filmen handlar om hur filosofen undervisade den kommande makedonske härskaren Alexander på en frodig och grön plats med vattenkällor, där man redan offrat till nymferna i flera hundra år. Och platsen är fortfarande, nästan 2.500 år senare, lika grön och frodig. Och vattnet kommer fortfarande upp ur jorden. Och vem vet, den här urgamla platanen kanske stod där redan då...?


En bit därifrån, mitt bland persikoodlingarna i Lefkadia, ligger flera stora makedonska gravar. En av dem är "Tafos tis Kriseos". Modellen på nedre bilden visar hur man tror att den såg ut från början.Den andra heter "Tafos ton Anthemion" och även den är under varsam restaurering. Här kan man se hur arkeologerna lägger pussel när de försöker återskapa väggmålningarna inne i kammaren.

En detalj längst upp. Troligen finns det fler liknande stora gravar under jorden här i området, men det finns inga pengar att leta upp dem. Så de får vila några hundra år till, tills Grekland får en blomstrande ekonomi...
  

2 kommentarer:

Steve sa...

Så rikt Grekland ändå är.

Musikanta sa...

Intressant att läsa om. Men jag skulle nog inte följt med om det var 36 grader varmt. Står knappt ut om det är över 25 grader...
Kram från Ingrid