Sidor

tisdag 7 augusti 2012

Berg och hav i en perfekt kombination

Idag nådde kvicksilvret i vår termometer upp till 39 grader. Det tror jag bara att jag sett ett par gånger förut. Ett par dar till får vi stå ut, sen ska det visst äntligen sjunka något.

Men för att svalka oss åkte vi iväg på en liten tur igår - mot HAVET. Vi åkte ca 12 mil söder ut längs fastlandskusten och kom fram till Agios Panteleimonas. Där, skyddade mot pirater av Platamonas fästning, slängde vi oss i böljan. (bilderna går att klicka större).

För att slippa åka fram och tillbaka samma dag hade vi bokat rum, i den gamla delen av byn Agios Panteleimonas som ligger uppe på berget Olympens sluttning på ca 450 m över havet. Där har byn ett perfekt läge med utsikt över både hav och berg.

Vi hade bokat ett rum på pensionat Erato 2. Där var vi helt ensamma, efter att ägaren visat oss rummet. "Låt nyckeln sitta i dörren när ni åker" sa han bara och lämnade hela huset till oss (för 35 euro).
Rummet var fint och inrett i gammal stil.

Utsikten från både fönster och veranda kunde vi förstås inte se oss mätta på. Vi har ju en svaghet för just utsikter som ni väl vet...


Tidigt i morse vaknade vi av bjällror från en getskock och från tuppar som gal. Och sen satt vi på verandan och såg solen gå upp över havet. Ett sämre uppvaknande kan man ju ha!
Vi var i byn för ca 20 år sen och då såg de flesta hus ut så här.
Nu är husen varsamt renoverade och fungerar som fritidshus eller pensionat.
Byn är ett populärt ställe att åka till när man vill äta gott i mysig miljö. Här finns ett par tavernor och kaféer.
På vår morgonpromenad hittade vi också ett träd med mogna fikon! Supergott...
Innan vi åkte tillbaka till ett kokande hett Naousa idag badade vi förstås igen. Vi försökte lagra så mycket svalka vi bara kunde...


10 kommentarer:

Karin sa...

Vilken härlig miljö!Hoppas ni kunde lagra svalkan för det kommande dygnet. Hett,hett,hett....Själva "bor" vi så gott som i havet eller i skuggan under tak.

Anonym sa...

Vilket ställe och vilka vyer! Annars faller ju ödets (och vädrets)lotter väldigt olika, här hos oss har vi inte haft mycket anledning att klaga över hettan.
Fast idag lyser faktiskt solen, hur länge är dock osäkert. Hoppas ni återanpassat er till hemmatemperaturen!
h. Inga-Britt

Eva Ö sa...

Så fantastiskt vackert!! Ni är verkligen bra på att hitta till vackra platser. Hoppas svalkan från havet sitter i några dar :-) Kram

Anonym sa...

Vilken härligt inlägg och jättefina bilder. Hälsn från värmen i Rethymnon . / Camilla

Grekland nu sa...

Karin - Det är svårt att lagra svalka, men LITE hjälper det att tänka på de härliga baden och natten uppe på berget!
Inga-Britt - Ja, det känns lite märkligt att sitta här nere och klaga över höga temperaturer när ni genomlever en kylig och regnig sommar! Hoppas ni får en fin augusti i alla fall.
Eva Ö - Ja, det var verkligen fint. Och jag håller med dej, jag tycker själv ibland att vi är ganska bra på att leta upp fina ställen! Kram!
Camilla - Kul att du hittat hit! Tack för dina snälla ord. Hoppas ni får lite lagom värme ni också!

Birgitta Ryås sa...

Å, vad vi längtar till Grekland... ♥

Eva in Athens, Greece sa...

Så underbart! Vilket fint ställe! Oj, så varmt, här har det inte varit så hett, ännu...
Kram♥

Steve sa...

Härligt pensionat. "Lämna nyckeln i dörren". Grekland är sig likt ändå.

Grekland nu sa...

Birgitta - Det låter bra! Och vi längtar efter att ni kommer...
Eva - Men oj, har vi haft varmare än er! Ja, 39 grader har jag nog bara varit med om ett par gånger på 18 år.
Steve - Det har du rätt i! Fortfarande finns den här mentaliteten kvar, även om den håller på att försvinna i den ökade kriminalitetens spår.

Anna Warner sa...

Vilken fantastiskt söt liten by! Längtar redan tillbaka till Grekland. Vi hittade några fina ställen på Lefkas (Lefkada) där vi hamnade i år.