Sidor

fredag 10 augusti 2012

Det kokar under ytan

Den här sommaren har varit het vädermässigt, men lugn politiskt sett här i Grekland. Knappt en enda demonstration så långt ögat når. Annat var det förra sommaren. I år är det istället spanjorerna som är på krigsstigen med slagord och banderoller, det såg vi när vi var där.
Men det är ju inte så att situationen är det minsta bättre i år än förra året. Tvärtom, det kokar under ytan och troligen kommer det att pysa över när hösten är här. Även demonstranter behöver semester ibland. Igår kom nya arbetslöshetssiffror och dom är skrämmande värre. 23,1 procent mot 16,8 förra året samma månad. Och för ungdomar under 25 är hela 54,9 procent utan arbete!  Läs SvD här.

Inte undra på att ungdomarna flyr landet. Att sitta med armarna i kors eller leva på tillfälliga svarta ströjobb - trots universitetsutbildning - är förödande. Och en av dem som snart tar sitt pick och pack och åker till Sverige är äldste sonen. Helst vill han stanna här, men chanserna till ett vettigt jobb är minimala. Till en början är han beredd att ta nästan vilket jobb som helst (i Stockholm) - så alla tips är välkomna!!
Annars rullar dagarna på i maklig sommartakt, i gott sällskap med familj och vänner. De flesta grannar är på semester så det är stiltje i kvarteret. Det mest upphetsande som händer är kampen om den dagliga födan mellan katter och duvor. För det mesta vinner duvorna...
Och för er som undrar så kan jag berätta att jag hittills mår bra och är utan biverkningar, trots nya mediciner - vilket är ett extra plus i kanten! Det illustrerar jag med dessa vackra moln, tagna på en tidig morgonpromenad igår.


7 kommentarer:

Tina sa...

En färsk rapport från min semester i Grekland hälsar att på makens förra arbetsplats har de inte fått lön på fyra månader och på Rhodos är väldigt många obetalda inom turistnäringen för hela säsongen.

Väldigt vackra moln! Hoppas du kommer igenom din behandling smärtfritt!!!

Christina sa...

Visst är läget illa här och värmen tar musten ur oss. Som du säger så drar det igång med protester till hösten när orken kommer tillbaka. Synd att de unga måste lämna landet för att få jobb.
Roligt däremot att du mår bra av medicineringen.

Ingrid sa...

Skönt att läsa att du mår bra i denna situation som du befinner dig i.
Angående arbetslösheten på 23% är bara siffror i statistiken, men i verkligheten är den ännu högre. Alla sommarjobb och svarta jobb är ju inte inräknade. Det är minsann trist att läsa sådana nyheter varje dag.
Kan mycket väl förstå din son att han vill stanna i närheten av sin familj men i detta läget som råder nu är det en stor fördel för honom att han kan svenska. Hoppas han hittar ett någorlunda bra jobb i början. Här i Grekland är tyvärr framtiden mycket dyster när det gäller arbetsmarknaden. Och vi kan bara hoppas och be att det inte blir alldeles för oroligt till hösten med demonstrationer.
Skönt att det har blivit lite svalare i dag här hos oss i Florina.
Ingrid hälsar.

anneli sa...

Skönt att höra att du mår bra.
Vad har din son för yrke eller vad kan han?
En av våra grekiska vänner har varit nu en månad i Stockholm och jobbat. Maken ordnade jobb åt han.
Ha en god helg!

Grekland nu sa...

Tina - Ja, de flesta jag känner får inte betalt som de ska. Många har flera månaders innehållen lön, samtidigt som staten kräver in en massa avgifter och skatter. Tyvärr är situationen sån. Men hoppas ni hade det skönt på Rhodos!
Christina - Säkert blir det nya protester, det är nog bara att vänta sej. Men rätt skönt att demonstrationerna tar en paus för inte orkar man vara särskilt på hugget i den här värmen! Och jag är jätteglad att jag mår bra...
Ingrid - Du har helt rätt, dessa siffror döljer ett stort mörkertal. Så det känns rätt för sonen att söka arbete på annat håll, den här situationen gör ingen människa glad.
Anneli - I första hand har han pluggat musik, men just nu söker han nästan vilket jobb som helst (fast helst inte restaurang). Han har ju fördelen att han talar flytande svenska, så vi hoppas att han ska hitta nåt. Trevlig helg själv!

Anonym sa...

Språk är alltid bra att kunna, jag tycker verkligen att din son borde kunna få en annan placering än restaurangbranschen.Tråkigt att det nu igen är nödvändigt för grekerna att resa utomlands för att söka jobb!
Hoppas du får fortsätta må bra!!!
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jodå, han kommer nog att hitta nåt annat jobb än inom restaurang. Det finns ganska mycket att välja på när man kan språket, vilket ju ät en stor fördel framför alla andra greker som åker på vinst och förlust.