Sidor

torsdag 16 augusti 2012

Bergsluft, sköldpaddor och plommon

Igår, på Jungfru Mariedagen, åkte vi upp till byn Drasilovo för att promenera. Byn ligger högt, nästan uppe vid skidanläggningen. Vi gick längs en väg där det för nästan hundra år sen låg en järnvägslinje som transporterade timmer. (Klicka för större bilder).
Vi mötte sammanlagt tre sköldpaddor på vägen.
Och det var gott om fina fjärilar. Fast dom är inte lätta att fånga på bild.

Sen såg vi en märklig blomma, jag tror aldrig jag sett nån sån förut. Dom växte en här och en där. Säkert är det nån duktig bloggläsare som kan upplysa om vad det är för något?
Och hur det nu gick till så hamnade vi sen hos några bekanta som bjöd på kaffe. Och tro inte att vi fick åka därifrån, utan sen var det dags att tända grillen... Så helt oplanerat blev vi kvar där i flera timmar. Vi åt gott och berättade roliga historier mellan tuggorna. Och det var alldeles perfekt väder.

I trädgården fanns diverse träd. För mej är både de blå och de gula frukterna plommon. Har jag fel?

I övrigt är det fortfarande fullt hus här hemma. I flera bemärkelser. Äldste sonen håller på att flytta från sin lägenhet och tills vidare hamnar sakerna här, så det är knappt man kan ta sej fram. Men vad gör det, jag njuter av allt sällskap, för snart har var och en åkt iväg till sitt och då sitter vi här för oss själva igen. Och då komner vi att sakna skorna som står i vägen, rockmusiken och trängseln vid bordet.

8 kommentarer:

Herr Fryle sa...

Det där du kallar blomma är en fröställning av en Arum. Väldigt vanlig växt. speciellt i Grekland.

Linda/Candygirl sa...

Inte en aning vad blomman heter. Men jag har många foton med den. Finns frekvent på Kreta i af. Och på kalymnos. oh säkert på de andra öarna också!

Karin sa...

Den märkliga blomman du fotograferat har vi också i olivlunden bredvid vår tomt. Kommer varje år men inte vet vi vad den heter!Men någon har berättat att blomman kommer från en svampsort - ej ätlig :-)

Grekland nu sa...

Herr Fryle - Det är fantastiskt att ha så kunniga bloggläsare! Så det här är alltså inte själva blomman utan en fröställning? Trots att den tydligen är vanlig i Grekland så har vi aldrig lagt märke till den, kanske kan det bero på att vi för det mesta är bortresta och sällan går promenader i bergen så här års. Tack för hjälpen!
Linda - Så du har också fotograferat den! Intressant att höra att den finns på öarna också. Vi hittade den alltså uppe på ca 1000 meters höjd, i en lummig och grön miljön. Det verkar som om den växer lite överallt.
Karin - Nu har vi fått svar på vår undran, både du och jag, av Herr Fryle! Tydligen är det en fröställning och inte en blomma.

Musikanta sa...

Visst är det plommon på de sista bilderna.
Jag hade en sköldpadda en gång som såg ut ungefär som på din bild. Den rymde en sommar och kom inte tillbaka förrän efter två år. Lite naggad i skalet var den, men annars var det inget fel på den.
Kramar!

Birgitta Johansson sa...

På svenska heter den Missne

Anonym sa...

Vilka trevliga bekanta ni har!
Finns det något bättre än att sitta och njuta av mat dryck tillsammans med vänner? Är det äldsta sonen som ska emigrera? I så fall förstår jag att ni gärna har det litet trångt temporärt.
En fortsatt god sensommar önskar
Inga-Britt

Grekland nu sa...

Musikanta - Tack, då fortsätter jag att kalla frukterna för plommon...På grekiska har de olika namn så jag har blivit lite förvirrad. Och tänk, en sköldpadda somkom tillbaka efter TVÅ ÅR! Inte dåligt. Jag tycker det är lite häftigt att se vilda sköldpaddor ute i skogen.
Birgitta Johansson - Jaha, Missne, tack för den upplysningen!
Inga-Britt - Jo men visst har vi trevliga bekanta och grannar! Och vi hade det verkligen skönt där. Du har rätt, det är sonen som ska emigrera som håller på med flyttbestyr. Kommer att sakna honom, men jag hoppas verkligen han ska få ett jobb i Sverige som han ska trivas med.