Sidor

onsdag 15 augusti 2012

Nu är druvorna mustigt blålila

Idag firas Guds Moders avsomnande. Eller Jungfru Maries himmelsfärd som det också kallas. I vilket fall som helst är det en av de största helgdagarna i Grekland. Den har föregåtts av två veckors fasta och vesper varje dag. Och eftersom Jungfru Maria är högt älskad av grekerna, mer än något annat helgon, så är det fullproppat i kyrkorna. Själv iakttar jag fenomenet på avstånd, eftersom jag är lite frågande inför det här med Mariadyrkan. Sånt var inte riktigt rumsrent, under min småländska frikyrkliga uppväxt...

Vingårdsturer var nog inte riktigt rumsrena de heller under min uppväxt - men en sån gjorde jag igår! Bloggen har på lite krokiga vägar fört mej samman med ett tyskt par, bosatt i Mani på Peloponnesos, och igår visade jag dem till två av Naousas fina vingårdar.
Vi började med Dalamaras. I början av juli när jag var där senast skrev jag i ett inlägg att druvorna inte är mogna än - men nu har dom en annan färg. Mustigt blålila. De närmaste dagarna börjar skörden av Merlot och en del andra sorter, medan skörden av Xinomavro, den typiska druvan för Naousas region, behöver några veckor till på sej.
Här är några av Dalamaras viner.
Storstugan är full av gamla saker från familjens nästan 160-åriga historia.
Sen åkte vi vidare till Kir-Yiannis. Där fick vi veta att 2012 blir ett bra vinår - om vädret håller sej och det inte blir några extrema regnskurar före skörden. Förresten, det lilla huset som är vingårdens emblem är flera hundra år gammalt och var bostad under den ottomanska tiden.
Sen avslutade vi turen och den trevliga förmiddagen tillsammans med en kopp kaffe vid floden Arapitsa i Agios Nikolaos.

Sen hem för att ta emot goda vänner från Sverige som kom på middagsbesök. Och sent på kvällen hann jag med en lektion i svenska också med mina elever. Efter det sov jag ovaggad...
9 kommentarer:

Pettas sa...

Merlotdruvans vin är det jag tycker allra bäst om. Roligt om det blir ett fint vinår i år för Greklands skull. Allt positivt behövs kan jag tänka mig.
Ett så vackert fönster i det gamla huset från den ottomanska tiden.

Ha det gott!

Karin

Karin och Staffan sa...

Kul att se våra vänner på din blogg! Vi är övertygade om att de fick en oförglömlig vingårdsresa tack vare dig! Underbart!

Anonym sa...

Det är härligt att läsa dina inlägg och se bilderna(bra kamera du köpte). Men man blir nog längtansfull av att se vyerna, tyvärr får jag bara se dem på bild denna höst. Hösten har annars varit restid för mig, ett sätt att förlänga sommaren. Fortsätt att njuta av livet, naturen och vinerna!
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Pettas - Ja, Merlot är gott, och i kombination med den sträva druva Xinomavro blir det ett riktigt gott vin. Och du har rätt, allt positivt behövs! Ha det gott själv!
Karin och Staffan - Vi hade det jättetrevligt, tycker jag. Hoppas de var nöjda! Och jag tror nog att ni får smaka på en del viner härifrån...
Inga-Britt - Ja, jag är nöjd med kameran! Men jag har inte lärt mej alla finesser än, det får ta sin tid. Synd att du inte kan resa i höst - men roligt att du uppskattar att läsa om andra platser, däribland Grekland...

anneli sa...

Hoppas hettan inte har skadat alltför mycket av druvskörden,det har ju varit extremt varmt i alla fall nere hos oss.
Vad är det för kamera du har,fina bilder .
Idag åker jag tillbaka till vår vackra Peloponnesos efter 3 härliga veckor hemma i Sverige!
Ha det gott!

Monica P sa...

Vi har just gjort slut på våra vindruvor, något kilo blev det allt, men inte så att det räckte till vin...nu har vi satt några plantor till och gjort ett rörstativ som de ska få klättra på. Man får väl vara optimist och hoppas på att de ska ta sig. Om inte annat är det vacker grönska!

Grekland nu sa...

Anneli - Nej, det verkar som om druvorna klarat sej både från hettan och de korta regnen. Det man INTE vill ha nu är störtskurar, då kan det skada frukten. Kameran är ny och heter Panasonic Lumix DMC-TZ30 och anses vara riktigt bra - och det tycker jag också hittills! Välkommen tillbaka till Grekland...
Monica - Visst ska man hoppas på det bästa, att det kanske blir frukt, men som du säger så är det ändå glädjande med grönskan! Lycka till!

Anonym sa...

Hej, är så glad att jag hittade din fina blogg. Befinner mig på Samos och sökte efter lite aktuell info om Marias himmelsfärd. Du gav mig mycket mer än så. Grekland är mitt favoritland och hit till Samos återvänder jag så ofta jag kan. Vinfestival har vi här, den startade igår och jag hann i alla fall med några olika sorter.
Ha det gott jag kommer att återvända hit.
Mia

Eva in Athens, Greece sa...

Vilken härlig dag! Kram