Sidor

lördag 1 september 2012

Fullmåne i sällskap med Aristoteles och Alexander

Jodå, det blev en magisk kväll (igen) under fullmånens sken. Fullmåne, jazz och arkeologi, en helt ok kombination!
Just där vi satt igår har alltså Aristoteles gått omkring och undervisat den 12-årige kungasonen Alexander, han som skulle bli "den store". För man undervisade ju medan man gick på den tiden. Runt omkring oss syntes murarna från den byggnad där man tror att rikemanseleverna både undervisades och sov. En och annan fladdermus flög omkring och undrade vad vi höll på med.
Det spelades etnisk jazz och det var mycket njutbart. Månen lyste över oss hela tiden (men det är inte lätt att fotografera i sånt mörker...).

Eftersom evenemanget ordnades av en hantverksförening fanns det också konstverk utplacerade på några ställen.
 Mest imponerade var de här två figurerna som stod inne i grottan där man för drygt 2500 år sen offrade till nymferna.

Förresten, i grekisk press stod det en massa om att det här skulle vara en "blå måne". Så alla satt där och trodde att månen skulle ha blå färg... Självklart var den inte blå - den var först orange och sen gul! Bakgrunden till detta har att göra med att det i år inföll två fullmånar i augusti, vilket är ganska ovanligt, och att man på engelska då kallar den andra månen i samma månad för "blue moon" - synonymt med en ovanlig händelse, helt enkelt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar ha varit en magisk kväll. Varmt var det säkert också, kan nästan känna det varma mörkret som kontrast till vädret här uppe i kalla norden, där vi igen blir välsignade med blöta.
h. Inga-Britt

Therese sa...

Kul att läsa om vardagslivet! Jag är själv halvgrekiska men bor i Sverige. Det är ju härligt sentimentalt att se alla bilder. Är bara där på sommrarna, mest i Thess/niki och Chalkidiki. Fortsätt emd det du gör!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jo, det var en skön kväll - men inte sådär jättevarm. Jag hade en fleecetröja på mej och blev ändå lite frusen för det är fuktigt på platsen.
Therese - Kul att du hittat till bloggen! Jag fortsätter...

Lena sa...

Åh, vad jag saknar de underbara kvällarna i sken av fullmånens. Nu är vi tillbaka i Sverige och oftast skyms månen av moln. Dessutom helt annan temperatur på kvällen.

eija sa...

Ah, så fin stämning, så gärna skulle ha varit med. Jazz med fullmånen :). Ha en fin september! Vi har ju höst här i Finland...

Steve sa...

Mäktigt att gå omkring i Aristoteles fotspår.
"Blue moon", nu fick jag lära mig nåt nytt igen.

Grekland nu sa...

Lena - Det kan jag förstå, att du saknar kvällarna! Det är ju dom som är bäst här...
eija - Det var en alldeles särskild stämning med både det historiska, astronomiska och kulturella i en härlig blandning. Trevlig höst!
Steve- Ja, det känns som om man går med extra aktning i stegen! Och det där med Blue moon var nytt för mej också, det inträffar ju inte så ofta så jag visste inte att det kallas så. Alltid lär man sej något nytt.