Sidor

tisdag 16 oktober 2012

Ett hoppfullt trots

 Små lätta moln ser jag på din himmel, din himmel som är blå...som Pugh Rogefeldt sjöng för ett antal år sen. Små lätta moln, men annars är det fortfarande härliga dagar, trots nån enstaka regnskur. Det är bara att njuta och lägga på lager inför vintern.

I SvD finns en bra artikel som min kompis i Aten skrivit, om den kris som även kulturlivet i Grekland går igenom. Inga löner, inga bidrag, alla går på knäna. Men jag tycker ändå man kan säga att det hörs och märks ett hoppfullt trots. Ett trots från kulturarbetare, både lokalt och på riksplan, som ändå kämpar för  sitt skapande och som inte ger upp. Kulturen blir en oas, både för utövare och publik, där man kan få i sej en dos av glädje, hopp, visdom, nya idéer, allt för att man ska inte ska förlora sej i den nedåtgående depressiva spiralen.
Och detta märker jag även i Naousa. I lördags var det mer än proppfullt i den stora teatern (som har ca 500 sittplatser) när vi och fyra andra körer bjöd på sång och musik. Det var en härligt glad stämning. Vår kör sjöng fem sånger och det gick väl hyfsat. Efter konserten bjöds alla körsångare på mat och när jag gick hem vid halv två-tiden på natten var jag den första som gav upp, de andra dansade fortfarande för fullt...

Nu övar vi igen varje kväll, för i morgon blir det ny konsert. Naousa firar att det är hundra år sen stan befriades från det ottomanska riket och det är fullt med kulturella evenemang i stan som påminner om detta. Måtte kulturen fortsätta att hålla sin låga tänd i det ekonomiska och politiska mörker som vi går igenom!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer i din förhoppning, Grekland har varit ockuperat och förslavat genom århundraden utan att förlora sin kultur, den får inte försvinna på grund av ekonomiskt vanstyre! Jag undrar om folk i allmänhet är medvetna om och tänker på hur kort tid Grekland har varit självständigt efter frihetskampen, inte mycket längre än Finland faktiskt. Ändå finns det urgamla traditioner som hållit kulturen vid liv. Hoppas hela Europa klarar den kommande vintern, som kan bli nog så bister på olika sätt!
h. Inga-Britt

Ingalill sa...

Härligt att "Ni" orkar hålla kulturen igång trots alla bekymmer, det hjäper nog till lite grann, i alla fall för stunden när man antingen utövar själv eller upplever andra som framför något, vare sig det nu är sång, teater eller konstutställning. Håll ut, vi tänker på er nästan varje dag.

Ingrid sa...

Ja, kulturlivet, eller fotbollkvalet i kväll till vm:et i Brasilien som för min del, håller en människa uppe i dessa kristider. Åtminstone för några timmar. Alla vi som har våra löner eller pensioner, än om de inte är de allra högsta, så bör man vara nöjd med det. För när man läser och hör att ca. 3,5 milj. människor i Grekland lever under fattigdomsgränsen då blir man mållös.
Här i Florina har vi fått våra tågförbindelser igen, visserligen passar de inte så bra, men ändå. Och det är ju något positivt som har hänt efter 22 månaders uppehåll!
Om det nu skulle finnas en "väderleksgud" så tänker han på oss för vi behöver fortfarande inte sätta på värmen, och det är mycket sent för Florinas förhållanden.
Ha det så bra.

Musikanta sa...

Skönt att ni håller hoppet uppe trots alla nerdragningar och inskränkningar. Kulturen betyder naturligtvis mycket när folk får det sämre. Fantastiskt att läsa att skådespelare och övriga kulturarbetare arbetar nästan gratis.
Kul att det gick bra för er på konserten.
Kram från Ingrid

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Just så är det ju, att grekerna lyckats hålla sina traditioner och sin kultur under många svåra kriser och ockupationer, så nog ska man klara den här krisen också! Men som du säger, vintern blir nog rätt bister...
Ingalill - Skönt att höra att ni tänker på oss, för visst behövs det stöd från alla möjliga håll. Men det är skönt att kulturlivet har starka rötter som nog inte kommer att dras upp i första taget.
Ingrid - Jo visst håller det humöret uppe att syssla med kultur (eller fotboll också kanske...i alla fall när resultatet blir bra!), så det ger vi inte upp. Och kul att höra att ni fått tågförbindelse igen, det visste jag inte!
Musikanta - Jodå, nog ska vi hålla hoppet uppe, även om det är tufft för de kulturarbetare som försöker leva på en obefintlig lön! Men på nåt sätt ska det nog gå...Kram!