Sidor

onsdag 17 oktober 2012

Hundra år i frihet

Idag är det helgdag i Naousa, men bara här, ingen annanstans i landet. För idag firar man dagen då Naousa befriades från det osmanska riket, för exakt 100 år sen. Alltså den 17 oktober 1912. Varje plats firar på sin egen dag, eftersom städerna befriades allt eftersom det turkiska styret gav upp under första Balkankriget. Veria firade igår och Thessaloniki nästa vecka, den 26 oktober.
Men idag var det alltså Naousas tur. Och det firades förstås med pompa och ståt, med gudstjänst som förrättades av Greklands ärkebiskop, med kransnedläggning, avtäckande av en staty av en krigskämpe, utställning med fotografier. Och ikväll blir det filmvisning och musik av vår kör. Bilden visar stunden då statyn just är invigd och nationalsången sjungs.
Men mest av allt är det en dag med underbart väder. Folk promenerar och sitter på utekafeerna. Vi drack avskedskaffe på förmiddan med mina två elever som om några dagar tar sitt pick och pack och flyttar till ett nytt liv i Sverige. Kommer att sakna dom men önskar dom förstås all lycka däruppe i norr!
Och i parken blommar det fortfarande i höstligt röda färger. Härligt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fint att ni får njuta av vackert väder åtminstone! Här blir det inte mycket kafésittande i solen minsann! En aning trött på detta evinnerliga regnande, och stackars jordbrukare säger jag bara!
MEN snö vill jag definitivt inte heller se på många, många veckor ännu. Härliga blommor, i princip vet jag vad dom heter, men namnet är bortblåst just nu, dyker upp nån gång när det inte behövs.
h, Inga-Britt

Musikanta sa...

Säger som Inga-Britt, ni har i alla fall härligt väder. Tänk att kunna sitta ute utan täckjacka och tjocka byxor!
Lustigt att man firar samma händelse egentligen fast på olika dagar. Ser trevligt ut med alla flaggor.
Kram från Ingrid

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, vädret gör att man förlåter mycket i det här landet! Det är ljuvliga dagar och det är bara att njuta så länge man kan. Synd om er som får så mycket regn.
Musikanta - Haha, nej någon täckjacka är det inte dags för än i alla fall...men den tiden kommer nog även hit vad det lider.

Eva in Athens, Greece sa...

Intressant!
Vad spännande med dina elever som ska flytta till Sverige - Håller tummarna att de ska trivas och att allt ska gå bra.
Kram