Sidor

måndag 8 oktober 2012

I väntans tider

Det är väntans tider. Nja, kanske inte så som ni tror...men VI väntar på besök från Sverige idag. Och Grekland väntar på besök från Angela Merkel i morgon. Så nu är hela Aten på väg att spärras av, 6000 poliser är på plats. Flera stora demonstrationer är planerade att ske på Syntagma. Så suck, i morgon brakar det lös igen, tur man är 540 km från Aten. För även om de allra flesta demonstranter är fredliga så vet vi ju hur det blir till slut. Och Merkel är inte omtyckt här, för att uttrycka det milt, det är hon som i slutändan står som syndabock när det gäller alla nedskärningar och den nedrustning som landet tvingats till. Rätt eller fel, ja det får var och en ta ställning till. (Här, i Affärsvärlden, kan man läsa vad premiärminister Samaras säger om besöket).

 Betydligt trevligare är släktbesöket från Linköping. Här behövs inga avspärrningar, utan dörrarna står öppna. Så nu blir det lite guidning igen några dar. Hoppas det fina vädret håller i sej. Igår var det en fantastisk dag och maken och jag tog en tur upp till Seli (en av skidanläggningarna) och området Bara. Jag är så imponerad av de barrträd som växer där...
På vägen ner till stan igen stannade vi till och kikade på utsikten över slätten.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du milde, knappast väntar sig Merkel några ovationer, men nu är väl alla professionella uppviglare på plats igen och det blir gott om värmande brasor. Jag har så svårt att förstå dem som drar alla greker (och spanjorer) över en kam, som om gräsrötterna skulle ha kunnat påverka något! Det är ju precis samma sak här, fast här knyter vi bara näven i byxfickan och svär hemma i tv-soffan över politiker och bankdirektörer. Resultatet av förhandlingarna får vi bara se i Tv och tidningar. Det blir en tuff vinter överallt, men vi behöver åtminstone inte frysa ännu, kanske i framtiden. Hoppas Sverige-besöket höjer stämningen hos er!
h. Inga-Britt

Uhanna sa...

Jagska möta upp en kompis på Syntagma klockan sex ikväll... To be continued..

Johanna.

M sa...

Det finns mycket Merkel hade kunnat göra för att förhindra detta. Men istället för att fördöma den tyska pressens vidriga skriverier om Grekland som satte igång i början av 2010 höll hon tyst, samtidigt som många vanliga tyskar skämdes. Om hon nu skulle försöka uttrycka någon slags förståelse eller medlidande uppfattas det(med rätta) enbart som ett hån. Jag hoppas grekerna tar till sin humor och uppfinningsrikedom och förolämpar henne så att det svider rejält. Hälsningar M

Musikanta sa...

Jobbigt för er att leva under sådana förhållande som de nuvarande. Tur att du får besök hemifrån - lättar väl upp stämningen en hel del i alla fall.
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Vilken fantastisk utsikt! Man glömmer gärna att Grekland har enorma berg, och vackra sådana.

Roligt för er med besök! Ha det så trevligt!

Ingrid sa...

Visst är naturen vacker i norra Grekland, men när man får se en härlig solnedgång över havet så är det inte dåliga "grejor" det i heller. Besökte nämligen min yngste son i Igoumenitsa. Och sådana besök är ju absolut roligare än allt tjat om politiken. Visst blir A. Merkel kallad som syndabock men jag tror ändå att rötterna ligger djupt nere i det hela grekiska systemet. Det är svårt för regeringsmännen att erkänna dessa fel som har gjorts de sista 30-40 åren. Och nu får särskilt ungdomen lida för denna härvan.
Även Florina har fortfarande ett fint höstväder.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jovisst höjer Sverigebesöket stämningen! Vi har knappt haft på tvn alls och det är nog lika bra. Tror knappt att Merkels besök kommer att förändra något, däremot kostade det en massa för den grekiska staten att stänga av hela stan.
Uhanna - Hopps det gick bra, kanske märkte ni inte så mycket igår...
M -Du har nog rätt i att Merkel kunnat göra mer. Och jag tror nog många greker försökt göra sej hörda idag på olika sätt, men frågan är om det nått fram till Merkel själv.
Musikanta - Ja det var tur! Nu har vi knappt tittat på tv och brytt oss om besöket alls.
Marianne- Du har rätt att de flesta glömmer att Grekland har så många höga berg eftersom man oftast besöker öar, men åker man på fastlandet så ser man dem överallt. Och de är så vackra!
Ingrid - Håller med dej, en havsutsikt är inte dumt det heller! Och det mesta är roligare än att tjata om politik, tycker jag...Hoppas på fortsatt fint höstväder för oss alla!

Tina sa...

Någon grek hade twittrat om just kostnaden för det här besöket och att Samaras hade kunnat åka dit i stället med en kouti me glykakia. Det tyckte jag var lite humor, faktiskt...