Sidor

onsdag 14 november 2012

Oliver och kiwi

Olivodlingar har vi inte mycket av här i Naousa-trakten. Vi har så mycket annat, som persikor, körsbär, kiwi, äpplen, vindruvor, plommon. Och det räcker ju en bit.

Men på gymnasiets skolgård växer det ett par gamla olivträd som ingen bryr sej om. Så då gjorde maken slag i saken och plockade så mycket oliver han kunde nå. Nu ligger dom i vatten på balkongen och vattnet ska bytas varje dag. Om ett par månader eller så ska vi provsmaka.

På kiwifronten är allt väl! Den här skörden har vi fått från snälla människor. Jag tål inte frukten i färsk form men jag hackar ner några skedar i gröten innan jag kokar den.

Annars är det visst generalstrejk i hela Europa idag, det kan man läsa på Ekots sida. Men här i Grekland har det ju strejkats till och från i flera veckor redan så det blir nog inte så kännbart. Men några timmars arbetsstopp har visst fackförbunden utlyst. Jaja, suck. Lyssnade just på ett reportage i morgonekot från Portugal, om hur krisen gör att vanligt folk inte får ekonomin att gå ihop. Kändes alldeles för bekant. Hela södra Europa verkar sitta i samma båt.

Och i ett sånt läge känns det som en rikedom att ha ett överflöd av kiwi och oliver,


5 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Klokt av er att ta vara på överflödet. Oliver, självplockade är en rikedom...
Det kärvar till sig litet varstans även i vår rika del av världen.
På vår lilla ö, har vi det fortfarande väldigt bra, men...vi känner av kriserna i världen vi också. Här sägs folk upp, företag går i konkurs, folk drar åt svångremmarna.
Man får vara glad åt det man har, var rädd om varandra. Helt klart så känner alla på ett eller annat sätt av svångremmarna inom i all synnerhet EU. Men ni har det värst i Medelhavsländerna, mycket värst, om man nu kan säga så

Mognar oliverna när ni lägger dem i vatten som ni byter varje dag eller varför gör ni så?

Ha det bra!

Anonym sa...

Samma undran väcktes hos mig som Pettas framför, varför ska oliverna ligga i vatten???
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Om det nu strejkas i hela Europa eller ej, lönar det sig? Här i Grekland har det strejkats så många gånger sedan 2010. Men hur är läget numera? Bättre, knappast. Min svärdotter som är förskollärare har inte råd att strejka för då får hon ingen betalning för den dagen. Och vi ska inte tale om deras löneförminskningar det sista året.
Jag drar absolut inte alla över en kamm, men problemet med den här krisen i södra Europa ligger nog lite även i sydlänningars mentalitet, politikerna är inte undantagna, angående hela samhällets system som inte fungerar så väldigt bra i det dagliga livet.
Man kan bara hoppas att det blir bättre i framtiden för sämre kan det inte bli, förutom konkurs.

Monica P sa...

Vi har också lite hemplockade oliver. De är väldigt beska först, så man lägger dem i vatten, ibland lite snittade, så att de blir mindre beska. Det finns en massa olika idéer om hur man ska göra. Först vatten ( jag fick råd att byta vatten var dag i en vecka ) sen i stark saltlösning några dar och sen i ättika + olja. Men det finns lika många sätt som folk man frågar!

Grekland nu sa...

Pettas - Intressant (men inte så kul förstås) att höra att även ni på ön känner av att det stramar i ekonomin. Men hos er vänder det nog lite snabbare, här är det som att vända en stor tanker, det tar tiiid. Och ang oliverna så är de väldigt beska och sura än, så man lägger dom i vatten för att det sura ska försvinna. Så har de som kan sagt till oss och vi lyder snällt.
Inga-Britt - Som sagt, svaret är att man liksom drar ut det beska i smaken när dom läggs i vatten.
Ingrid -Precis som du säger, här har vi strejkat så många gånger att jag inte tror att det hjälper längre. Och det märks ju direkt på lönen om man så bara strejkar en enda dag, så det gäller att tänka sej för.
Monica- Just så är det nog, att man får olika svar. Det där med saltlösning och ättika vet jag inte om nån sagt till oss! Vi kanske ska pröva det sen...